Близо два часа продължи срещата между премиера Бойко Борисов и медицинските сестри. Те поискаха да получават по 2 минимални работни заплати за страната на месец, 1200 лева, на фона на твърденията на Борисов, че сред колегите има и  добре заплатени. 


Борисов бесен, чака половин час медицинските сестри ВИДЕО

След продължилия близо 2 часа разговор, премиер и медицински сестри са се разбрали да се видят отново през следващата седмица, когато ще се подпише и Националният рамков договор. 

Медицинските сестри споделиха, че срещата е първа крачка и имат обещание, че специалистите ще работят заедно с институциите. 

Премиерът Борисов е обещал да се засили контролът в сектора и да се установи дали се надписват клинични пътеки.

Медицинските служители се принуждават да нарушават законите като пишат фалшиви пътеки и дават фалшиви болнични. Това стана ясно на срещата с премиера Бойко Борисов,  който прие протестиращите пред сградата на Министерския съвет медицински сестри.

"Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем фалшиви пътеки и даваме фалшиви болнични, защото няма лекари. Ние крадем от собствените си пенсии", казаха представителите на протестиращите пред Борисов, който от своя страна отправи три въпроса към тях:

Нужни ли са толкова болници за България?"; "Трябва ли да се откриват частни болници?" и  "Каква е разликата между общинска и държавна болница?"

"На мене ми е жал да ви гледам да стоите вън на студа. Затова, ако се срещаме, можем повече работа да свършим, която да е полезна и за вас, и за хората, и за целия здравен сектор", каза Борисов. 

Борисов извика спешно вътрешния министър Младен Маринов да записва сигналите им за нарушения в болниците. И обеща, ако те се докажат, да има наказания. 

"Ние искаме да работим, не само пари", каза медицинските сестри. "Не трябва да мислим първо за крадците как да ни измамят. Има кадърни хора", поясни Борисов. Той уточни как е в САЩ. "Какво беше при президента Обама?

Няма болница, която да работи по правилата на Република България, работи се на няколко трудови договора, на 12 часа, на 16 часа, трябва да има проверка, ама такава, за която  не се знае предварително", посочиха медицинските сестри. 

Правим, каквото е нужно за здравеопазването в страната. Ние не сме врагове. Искаме да постигнем заедно най-доброто. Можем да започнем от проверките, от корупцията в болниците, за която ще сезираме още утре съответните органи. Да видим колективните трудови договори.

Но няма как заплатите да скочат рязко изведнъж, въпреки растежа на икономиката.

Във всяка сфера е така - говори се само за пари. Не мога да взема парите за пожарникарите и да ги дам на вас. Ето, театралите ми искат пари.

Приоритет ни беше образованието и видими резултати вече има - млади хора в системата, ремонтирани училища. Сигурно след 10 години ще ми отчетат постиженията. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата със сестрите.
 
На срещата присъстваха здравният министър Кирил Ананиев, социалният Деница Сачева, вицепремиерът Томислав Дончев. 

Ако паднеш на улицата, си умираш там. Реформата се състоеше в това - ако паднеш, те закарват в болница, за да умреш там", каза още Борисов. Той увери сестрите, че като напусне премиерското място, ще си открие медия. "Толкова съм подготвен, че свят ще им се завие на тези, които само искат", каза премиерът.  

Борисов и сестрите се разделиха с уговорка да започнат срещи от следващата година, за да решават проблемите, вместо да се конфронтират. 

Ананиев обясни какво може да се направи по действащото законодателство в момента за повече контрол както за справедливо разпределение и заплащане, така и срещу допускане на нередности.

Ще предложим на МОН увеличаване на броя на обучаваните медицински сестри, например, обеща той. Той обаче не можа да се ангажира с конкретни срокове за изпълнение на обещанията си.

Нека не правим изчисления за заплати и персонал по стари данни за населението, настоя той. Така няма да подобрим здравето на хората.

"Обещаха ни изключително много проверки на нашите сигнали.", коментираха след срещата пред журналистите медицинските сестри. Те изказаха задоволство, че са получили уверение от Борисов и кабинета да работят заедно за по-добро здравеопазване.

"Имаме търпението. Със сигурност ще изискваме промените да се случат, дори да вдигнем палатковия лагер", поясниха те. Сестрите благодариха на журналистите и правителството. 

 
Снимка: БГНЕС