Две положителни проби на коронавирус са установени в България, съобщи на извънреден брлифинг ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на кризисния щаб.

Информацията е с висока степен на достоверност. Положителни проби са дали пациент от Плевен и пациентка от Габрово. По-голяма сигурност ще има днес сутринта, но вече може да се говори за България като за държава, засегната от епидемията.

Въпреки това още не може да се говори със сто процента сигурност.

Започнало е издирването на хората, с които двамата пациенти са контактували.

Доскоро те са били в доста по-лошо здравословно състояние, но сега са значително по-добре. 

Специално за жената от Габрово нямало да е голям проблем да се издирят хората, с които е била в контакт, тъй като била самотно живееща.

И двамата пациенти не са пътували скоро в някоя от страните, където върлува епидемия.

В ход са координирани действия на органите на МВР и регионалните здравни центрове. Имаме готовност да реагираме, макар и все още да не се може да се каже със сигурност, че има коронавирус у нас, каза вътрешният министър Младен Маринов.

Губи ни се нулевият пациент. И двамата пациенти нямат обичайния профил на заразени от коронавирус. Те не са пътували, нямали са контакти с хора, които са пътували, добави ген. Мутафчийски. Със сигурност нулевият пациент е човек, който го е донесъл отвън. Кой е този човек, предстои да видим.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ