Мерките са насочени само и единствено към здравето на българските граждани и ограничаване на коронавируса на територията на Република България. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев. 

"Европейската комисия подкрепи мерките ни и подчертава, че те са превантивни и ни дава за пример на всички останали държави. Същата подкрепа намерих и сред моите европейски колеги", каза той. 

"Искам да ви убедя, че и мярката, която предприехме от вчера, с възможността да се използва предпазната маска като още едно средство за предотвратяване на разпространението на вируса, среща подкрепата на правителството. Тя обаче не среща такава от страна на обществото. Заради това реших да отменя чл. 9 на заповедта", каза Ананиев.

БЛИЦ припомня, че чл.9 гласеше:"Всички лица, когато се намират в закрити или на открити обществени места, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице."

"Вместо това страната ни ще закупи 1 милион предпазни маски, които ще раздадем чрез министерството на труда и социалната политика на хората, които са социално слаби и тези, които нямат възможност да си закупят такива маски", каза той. 

"Използването на маските дава възможност за отдалечаване на по-тежки мерки, които биха ограничили гражданските права на всеки. Тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, когато ще трябва да пристъпим към по-тежки и трудни за българските граждани мерки", заяви Ананиев. 

"Ще поръчаме маски FFP2 или 3, които са най-добрата защита за гражданите", добави той.