Публикации във Фейсбук коментират история отпреди два месеца, когато 59-годишна бежанка от Украйна, която сега живее в България, роди чрез Цезарово сечение. Част от тях внушават, че по този начин жената се възползва от безплатното българско здравеопазване, тъй като няма здравни осигуровки, съобщи БНР. 

Валерия Яроцкая е бивша балерина, която в разгара на войната в Украйна разбира, че е бременна и бяга от страната. Тя има една дъщеря на 25 години, която е бежанка в Канада.

Ето част от коментарите по случая във Фейсбук (правописът е запазен - б.р):

"Всички знаем, откакто е отпочнала тази псевдо война, какво виждаме по Черноморието. Големи скъпи коли с тъмни стъкла, живеещи на помощи (уж) бежанци в скъпи комплекси. Нали си направиха някаква общност... а не могат да помогнат на свой, защо ние да помагаме, защо ние да сме потърпевшите?";

"Аха, идва сама и ражда на 60 години... племе са тия нахалници, идват и чакат всичко наготово";

"Днес поискаха сведения от БЧК Несебър за тази жена... това е съмнително. Сигурно е някаква измяна... не може да бъде открита".

Твърдение: Бежанка от Украйна е дошла в България да роди, за да се възползва от безплатното ни здравеопазване

Публикациите в различни сайтове "стъпват" на информация от учредителката на фондация Ukraine support & renovation Наталия Еллис, която през март набираше средства за раждането и операцията на Валерия.

Наталия е основен двигател за помощта за украинските бежанци в Пловдив и благодарение на нейните усилия в града бе създаден "Втори дом" в бившата Белодробна болница, която община Пловдив предостави безвъзмездно за настаняване на украинци.

За секциото на Валерия бяха нужни между 3000 и 6000 лв. Само за няколко дни бяха събрани 10 715 лв. по банкова сметка, 453 евро в Pay Pal и още 7000 украински гривни. Осигурените пари бяха достатъчни както за операцията, така и за покриване на първите нужди на майката и бебето.

В интервю за Радио Пловдив Наталия Еллис категорично опроверга тиражираната информация, че жената е пристигнала в България, за да роди тук безплатно. Тя допълва, че украинките могат да изберат и други държави. В Германия например дори могат да родят безплатно и да получат 2000 евро финансова помощ.

"Всичко е наред благодарение на хората, които се отзоваха....Жената се чувства много добре. Абсолютно не е вярно, че е дошла в България да роди безплатно."

Наталия Еллис допълва:

"Украинците идват в България, защото тук много от хората говорят и руски език, който е близък до украинския.... При нас беше Кели Клементс, заместник на генералния секретар на ООН, и тя отбеляза, че всички украински жени и деца говорят 4 езика - украински, руски, български и английски. Представете си бежанец с 4 езика. Жена с 4 езика може да намери къде да роди", коментира Наталия Еллис.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук