Кръвопреливането води до благоприятното или напълното изчезване на вируса от кръвообращението на пациента. Това лечение е експерементално. Това заяви в ефира на БНТ хематологът д-р Иван Тонев по повод лечението на COVID-19 с преливането на кръв от оздравели пациенти.


Горещи новини за пациентите с К-19, лекувани по революционен начин във ВМА БЛИЦ TV

„Бързият тест показва наличие на антитела, но не и че вирусът е елиминиран. Трябва да се направи друг, за да се знае, че все още човекът не е болен и тогава, ако той реши – може да стане донор“, категоричен бе хематологът.

Много важно е да се знае каква е концентрацията на антитела в кръвта на преболедувалия пациент, както и какво е количеството плазма. Все още се уточняват какви са необходимите дози антитела, за да се повлияят пациентите, допълни д-р Тонев.

Пробив: За първи път революционно лечение на COVID-19 във ВМА!

За да стане донор, човек трябва да бъде преболедувал коронавирус и не трябва да има съпътстващи заболянивания, категоричен е хематологът.

„Прелива се замразена плазма“, поясни още той. По думите те винаги се съобразяват с желанието на донора. „Сутринта чух, че има четирима желаещи, но не мога да кажа дали това е така. Не съм сигурен дали има други кръвни продукти за лечението на това заболяване“, заяви още той.