В Русия регистрират ръст на заболеваемостта от Covid-19, а кампанията по имунизиране на населението не постига желаните резултати.

През последното денонощие бяха регистрирани повече от 13 500 нови случая на Covid-19. Това е максимален показател от 14 февруари, съобщават от Оперативния щаб за противодействие на разпространението на коронавирусната инфекция.

Лидер по ръст на заболеваемостта е Москва с 6700 случая. Следват Московска област, Санкт Петербург, Нижегородска и Ростовска област.

Броят на смъртните случаи за денонощие е близо 400.

Засега столичните власти не предвиждат въвеждането на строги карантинни мерки. Вместо това ще засилят контрола за спазването на вече съществуващите ограничения.

Макар че в Русия бяха създадени три ваксини срещу Covid-19, имунизацията на населението върви с по-бавни темпове в сравнение с Европейския съюз, Великобритания и Съединените щати.

До момента са се ваксинирали по-малко от 10% от 145-милионното население на Русия.

Дните от 15 до 19 юни ще бъдат неработни за жителите на Москва, без това да се отрази на заплащането им, съобщи кметът Сергей Собянин.

Мярката е в отговор на големия брой заразени с коронавирус през последното денонощие. Събират се общо 9 почивни дни - от днес до 20 юни, като през цялото време в руската столица ще работят допълнителни пунктове за ваксиниране.