Двама души са починали за последното денонощие след поставяне на ваксина срещу коронавирус, става ясно от световни агенции. Единият случай е в САЩ, а другият в Норвегия.

В САЩ лекар е починал малко повече от две седмици, след като е получил ваксината на Pfizer/BioNTech, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на съпругата му.

Както е разказала Хайди Некелман, 56-годишният ѝ съпруг Грегъри Майкъл е бил ваксиниран на 18 декември и е починал 16 дни по-късно.

"Според мен смъртта му е 100 процента свързана с ваксината. Няма друго обяснение", изтъкна Некелман.

По думите ѝ Майкъл е водел активен начин на живот, не е пушил, само от време на време е консумирал алкохол. Освен това при изследване на състоянието на здравето му у него не са били открити никакви заболявания.

Три дни след ваксинацията мъжът е забелязал червени петна по ръцете и краката си, свидетелстващи за подкожни кръвоизливи. При преглед е било установено, че има остър недостиг на тромбоцити.

В резултат лекарят е бил диагностициран с идиопатична тромбоцитопенична пурпура. Това е заболяване, при което организмът приема тромбоцитите за чужди тела и сигнализира далака да ги унищожи.

Лекарите са се опитали да спасят Майкъл, но на 3 януари той е починал от мозъчен кръвоизлив, още преди да се подложи на операция.

Пресслужбата на Pfizer подчерта, че разследват този случай, но засега експертите не виждали пряка връзка между ваксината и смъртта на Майкъл.

Препаратът BNT162b2 на американската фармацевтична компания Pfizer и нейният германски партньор BioNTech стана първата ваксина срещу COVID-19, одобрена от Европейския съюз.


Трети човек, на когото е била направена имунизация срещу коронавируса в Норвегия, също почина. Това става ясно от съобщение на администрацията на общината Сула в южната част на страната. 

"Мога да потвърдя, че е починал възрастен пациент на болницата ни с основни заболявания. Малко преди кончината му е била направена ваксина срещу Ковид-19", заяви главният лекар на населеното място Перниле Хегре Сгренсен.

Ваксинацията на 82-годишния пациент е била направена на 5 януари. 

Неговата кончина на 6 януари не се свързва пряко с имунизацията, се казва в съобщението на местните власти. Специалистите ще проучат дали ваксината може да е предизвикала леталния изход.

БЛИЦ припомня, че на 5 януари Норвежката агенция по лекарствата съобщи за два смъртни случая на хора, няколко дни след като са били ваксинирани.

Ваксинирането с използването на препарата на американската компания "Пфайзер" и не германския й партньор "Бионтех" стартира в Норвегия на 27 декември 2020 година. Първи бяха имунизирани настанените в дом за възрастни хора в Осло.

Както БЛИЦ вече съобщи 41-годишна лекарка е починала внезапно 48 часа след поставяне на ваксина срещу коронавирус в Португалия. Продуктът отново е бил на „Пфайзер“.

Припомняме, че подобен случай имаше и на Балканите, след като 82-годишна хърватка от дом за възрастни хора в Чаковец, е починала внезапно, малко след като е била ваксинирана срещу коронавирус.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!