Мисля, че това е прекалено тежък сценарии, ако се случат 45 000 починали. Но 5000 до края на годината не е далеч от реалността. Това заяви шефът на "Пирогов" професор Асен Балтов в ефира на Нова тв, коментирайки апокалиптичната прогноза на математика Лъчезар Томов за развоя на епидемията от К-19 у нас. 

Вчера почина един наш колега. Искам да изкажа моите съболезнования. Кончината на д-р Желязкова е удар за нашата болница, каза още Балтов. 

Направили сме пълна реорганизация на болницата, за да поемем всички нуждаещи се, добави той, подчерта още шефът на "Пирогов". 

Балтов категорично отрече, че за разпространяването на коронавируса са виновни по някакъв начин предприетите от правителството мерки. 

"Недейте да обвинявате мерките. Ако хората носеха тези елементарни неща (медицинските маските за лице) - враг номер едно на вируса, ако всички носеха тези маски, ако всички бяха разбрали, че не се изисква кой знае колко. Не може да има контрол, ако някой не иска да има контрол.  

Проф. Балтов показва най-силното оръжие срещу К-19

Хората, които са карантинирани трябва да спазват карантината. Знам за случаи, в които някои дори продължават да ходят на работа. Има и такива, които все още смятат, че няма коронавирус и всичко е теория на конспирацията", каза Балтов. 

Той коментира и хипотезата на доцент Мангъров и неговите последователи за постигане на стаден имунитет. 

"Беше недопустимо да се говори за стаден имунитет. Това не е обикновен грип. Да се преболедува за две седмици и всичко да се оправи", каза той. 

Шефът на "Пирогов" се съгласи, че идеята за специализирани К-19 болници е жизнеспособна. 

"В големите градове е възможно да стане, защото там има много болници. Ще има по една Ковид болница, за да поеме по-специфичните служби. Там където няма възможност, може да се отворят специални К-19-отделения", каза Балтов.

Проблем е недостигът на реанимационни легла, те са достатъчно, ако всички болни са интубирани, а те не са, каза още професорът.

37 са интубираните днес, капацитетът на "Пирогов" за болни от К-19 е 446 легла, обяви Балтов. В момента над 300 души са приети за лечение, но много от пациентите със симптоми връщаме за домашно лечение, каза още Балтов.

Капацитетът на "Пирогов" до момента не е изцяло изпълнен. Но познавам контактни хора, които продължават да ходят на работа. Според него училището трябва да работи онлайн.

Антигенните тестове дават бърз резултат, но не сме сигурни в тях. Затова и не се отчитат в статистиката. Бързият тест служи за първична диагностика, заяви още Балтов.

На въпрос защо толкова малко хора се тестват в сравнение със съседите ни, а имаме по-висока смъртност, Балтов отговори, че не е съгласен, защото ако в началото лабораториите с възможности за тестване на К-19 са били 2, днес са над 50 в цялата страна.

На въпрос дали би назначил доц. Мангъров за шеф на инфекциозно отделение, Балтов отговори:"Той е инфекционист и е съвсем нормално да влезе в такава среда." По думите му, поведението на инфекциониста вече започва да се променя, след като е започнал да лекува инфектирани с К-19

На въпрос какво правим, ако стигнем 10 000 жертви на пандемията, Балтов отговори: "Готови сме за такъв сценарий, колкото и да е странно. И ако София сега поддържа нивото на новозаразени около 1300, в Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Русе броят на заболелите расте."

По думите му недостиг на лекарства няма, а има преразпределение на лекарства. Според Балтов, ако хората продължат да пият безконтролно антибиотици, има опасност от неустойчивост на щамове. "Антибиотици се включват на петия-шестия ден от заболяването, при това само от лекар", подчерта още директорът на "Пирогов".