Германският канцлер нарече ваксината срещу коронавирус „лъч надежда“ и отбеляза, че след пандемията ще е необходимо да се създадат еквивалентни условия на живот за всички граждани.

Пандемията на коронавируса ще продължи още поне няколко месеца, заяви германският канцлер Ангела Меркел. "Разбира се, най-трудните месеци на пандемията - това може, мисля, да се предскаже - тепърва предстоят", каза Меркел, цитирана от Дойче веле.

В същото време канцлерът отбеляза, че благодарение на вече появилата се ваксина срещу коронавируса трудното време ще бъде "придружено от лъч надежда", пише БГНЕС.

След пандемията "ще бъде много трудна задача" да се създадат еквивалентни условия за живот на всички граждани и в това отношение ще бъде важно да се предотврати разцепление в обществото, смята ръководителят на германското правителство.

В Германия през последните 24 часа са открити над 26,3 хиляди случая на коронавирусна инфекция, потвърдени са 1070 смъртни случая сред пациенти с COVID-19. Откакто инфекцията навлезе в страната, вирусът SARS-CoV-2 е открит при 1 835 038 души, 37 607 заразени са починали, около 1 474 000 са се възстановили.

През ноември Федерална република Германия въведе второто твърдо блокиране. На 5 януари на среща на представители на германските федерални провинции и правителството беше решено да се удължат и затегнат ограниченията. По-специално, в градовете, където за седем дни ще бъдат открити над 200 нови случая на инфекция на 100 хиляди души, на жителите ще бъде забранено да напускат дома си на разстояние от повече от 15 км без основателна причина. Освен това магазините за нехранителни стоки, фризьорските салони, спортните, развлекателните и други институции остават затворени, училищата са преминали към дистанционно обучение, а детските градини не работят.