От няколко дни се коментира, че българската държава е сключила договори с две ваксини и тук има две лъжи - едната е, че българската държава сключва договори, което не е вярно. ЕС сключва договорите. Втората е, че има само две ваксини, което също е невярно. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти в Кърджали.

"Ще ме попитате колко е населението на страната и ще ме питате колко ваксини са необходими. 14 милиони дози. Като трябват 14 милиона дози, защо давате 200 милиона повече за дози.

В тази посока, искам да кажа следното. Поръчали сме 18 милиона ваксини. За да постигнем колективен имунитет трябва ни 60-70% ваксинирани от активните български граждани. Въпросът с малкото ваксини се задава на фирмите производители", каза още той. 

"Защо не си получаваме дозите? Задайте този въпрос за "Файзер". Ние нямаме комуникация с тях, защото не сме партньор, а ЕК. Ние сме задали въпроса на много високо ниво и се разисква със здравните министри", обясни здравният министър. 

"Направихме си плановете с ваксините на "АстраЗенека". От там също ни намалиха процентите", каза проф. Ангелов. 

"Няма пристигнала ваксина, която не е сложена на български гражданин. Борисов е задал всичките тези въпроси към ЕК. Единствената ни комуникация с компания производител е когато "АстраЗенека" трябваше да достави ваксините на определена дата и тридневното ни чакане да разберем кога ще дойде ваксината. Бях много емоционален и казах, че нямаме нужда от учтиви мейли, а от ваксините", допълни той. 

Проф. Ангелов е категоричен, че всички решения за мерките са добре обмислени и са базирани на научни факти. 

"В Израел се ваксинират бременни жени, но нашият експертен съвет казва, че не трябва да се ваксинират бременни жени или такива, които искат да забременяват. Кого да слушаме? Водим спорове с факти. Естествено, че ще вярваме на нашите експерти", заключи той.