Два милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол в Народното събрание. По думите му, България ще получи 3,9 милиона ваксинационни дози, но сроковете за доставка са индикативни и зависят от одобрението на Европейската комисия и възможностите на производителя.

Проф. Ангелов увери, че се организира процесът на обща имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари:

„По отношение на кабинетите за ваксинация, които са изградени в РЗИ, в лечебните заведения, мобилните имунизационни кабинети, много скоро съвместно с Гугъл ще бъдат представени на картата на територията на България. Ще бъдат видими за всички български граждани. В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на сайта на министерството и да бъде достъпна за всички български граждани“.

Той коментира и въпроса със спешната помощ по въздух.

"Има процедура, съгласно която министърът на здравеопазването може в рамките на 30 мин. да поиска издигането на въздушен транспорт за спешна медицинска помощ. Това е разписана процедура съвместно с министъра на отбраната и до сега не е имало български гражданин, който да е имал нуждата от такъв транспорт и да не го е получил на време, обясни здравният министър.

Миналата година е създадена работна група към премиера за обмислянето как да се организира летателна спешна помощ, обясни още министърът.

Министерството е провело редица срещи, където, за да се обсъди как функционира системата HEMS. Самият Ангелов имал среща с началника на отбраната и ген. Мутафчийски, на която са обсъждали да започне тази система и у нас, както тя работи в множество други държави. При нея се изисква изграждането на 24-часови летателни екипи за спешна помощ, като за това ще трябва да се изградят 7 точки за излитане в България.

Щом се сдобием с медикоптер, ще се стартира изграждането на летателни площадки от двете страни на Стара планина, обясни здравният министър. Тогава ще се решава и дали да се ремонтират съществуващите Кугъри, или да се купят друг тип хеликоптери.

В момента тече и обновява нето на цялата материална база в 203 центъра за спешна помощ и филиалите към тях, както й 34 спешни отделения, а осигуряването на въздушен медицински транспорт е част от логичните действия за модернизация на спешната помощ у нас, обясни министър Ангелов.

Още 32 месеца ни делят от това България да има медицински хеликоптер. В рамките на това време ще се осигури база за съхранението му както и ще се обучи персонал за ползването му, стана ясно от думите на министъра.