Няма данни за заразени с коронавирус българи в Италия към този момент. Българското външно министерство обаче повиши индекса на риска при пътуванията до Италия на ниво четири.

Това означава предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна освен при крайна необходимост. Редица полети от България до Италия бяха отменени до 3 април.

Телефоните в посолството ни в Италия прегряха заради новината, че цялата страна е поставена под карантина. "Нашата препоръка е да се въздържат от пътувания, да останат в къщите си през този период, за който мерките са валидни до 3 април тази година.

И ако искат да напуснат Италия в посока България това не е ограничено, просто трябва да проверят как стоят въпросите със самолетните компании", каза Тодор Стоянов, посланик на България в Италия.

Няколко авиокомпании вече преустановиха полетите от и до Италия и посъветваха туристите, резервирали места, да изберат друга дата за пътуването си. Хората могат и да получат парите за билета си обратно. През целия ден Летище София беше дезинфекцирано периодично.

Противно на очакванията новината за карантината в Италия не притесни туроператорския бизнес. Според Националния борд по туризъм, ежедневно около 320 души пътуват до Италия.

"Намаляването е с 12 до 15 човека. Спадът на пътуванията е една около 15 туриста. В същото време седем автобуса също пътуват към Италия. Така че като цяло независимо от карантината, която е въведена вече в цяла Италия, ние нямаме такова драстично намаление или спирания на пътуванията", каза още Румен Драганов, Национален борд по туризъм.

Очакванията са много оптимистични за летния сезон на Българското Черноморие. Прогнозите са страната ни да посрещне повече чуждестранни гости.

"Нашата публика в последните години, за това бяхме обвинявани, е младежка публика. Дори бяхме обвинявани в алкохолен туризъм, а точно младежка публика с алкохолен туризъм има имунитет срещу коронавируса, така че като цяло това е също положителен елемент", добави Драганов.

Друг любопитен щрих от българската туроператорска картина - няколко групи българи са планирали да пътуват през май и юни до незасегнати зони в Китай и не смятат да отменят екскурзиите си.