Всеки момент се очаква заповедта на здравния министър за отпадане на носенето на маски на някои обществени места. "Това е съвсем логично на фона на намалялата заболеваемост", коментира пред Bulgaria ON AIR Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

Тя обясни, че заболеваемостта зависи от репродуктивното число на вируса - заразяването на брой хора от един човек, у нас в момента то е 0,66%. А това означава, че пандемията е към своя край и е овладяна в нашата страна.

Пенка Петрова подчерта, че ваксинирането у нас се бави много.

"Ние имаме 3 пъти по-малко ваксинирани с първа доза от средното за ЕС, само 10% от населението е ваксинирано", отбеляза тя. Но е на мнение, че българите вече са убедени в необходимостта от ваксиниране, но много са решили просто да изчакат, което не е правилно. 

"Има голяма вероятност за нови вълни на Ковид-19 към есента, когато преболедувалите м.г. може да изчерпат имунитета си, а децата, ако останат незащитени, ще се превърнат в новата таргетна група на вируса", прогнозира епидемиологът от УМБАЛ "Св. Георги" Християна Бацелова.

Според нея е необходимо децата да бъдат включени във ваксинационния план - не само за да не допринесат за разпространението на вируса, но и заради риска от късни последици и за тези, които са прекарали болестта без симптоми. 

Тя отбеляза, че България е една от малкото държави, в които всеки може когато и където поиска да се ваксинира, с избор на ваксина. "Не трябва българите да чакат да дойде есента и тогава да се ваксинират", отбеляза епидемиологът. 

"Ковид-19 е довел до смъртта на 17 900 българи, колкото е един малък град. През ноември м.г. сме достигнали 125% увеличение на смъртността, сега е около 6%, в Германия обаче е под 1%. Това задава въпроси за здравната система, може би спирането на плановите операции изигра лоша шега" коментира Пенка Петрова.

Според нея успоредно с разхлабването на мерките трябва да се обърне внимание на останалите заболявания.

Тя обясни и за етапа на разработката на българската ваксина."Правят се тестове с животни. Няма финансиране за други тестове, нашите два научни проекта, които разработихме, ще ни дадат възможност да сме по-подготвени за следващи такива ситуации", убедена е Петрова.

Тя предупреди, че индийският вариант на Ковид-19 тропа на вратата на България. Той е регистриран в 44 страни, в България още няма случай, но в съседна Румъния има 26.