"Не бива да забравяме коронавируса. Спрямо ваксинираните у нас, е неизбежно да има есенна вълна. Обществото трябва да знае, че това, което се случи миналата есен и зима, ще ни се случи отново. Наблюдаваме какво се случва в другите държави. Трябва да се готвим за следващата вълна. Дано да сме по-подготвени", предупреди шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в сутрешния блок на БНТ.

Председателят на БЛС коментира и други актуални теми в здравеопазването.

Д-р Маджаров коментира предложението на здравния министър да се въведе коефициент, който определя цените на клиничните пътеки според състоянието на пациента. Това е вариант, при който да избегнем заплащане на една и съща сума при лек случай на заболяване и при случай с присъдружаващи такива. "Смятам, че това е добра посока", отбеляза медикът.

Според него проблемът при клиничните пътеки е, че няма двама еднакви пациенти, винаги един човек се нуждае от една грижа, друг - от по-малки, трети от по-голяма, това е проблемът на клиничните пътеки, че разглеждат средно претеглен случай.

Другият проблем е, че пътеките бяха оценявани по специалности, което доведе до изкривяване в системата - някои специалности се оказаха по-добре платени в сравнение с други специалности, затова и няма специалисти в някои специалности.

"Това, което каза вчера министър Кацаров, всъщност е оригиналната реформа преди 20 години. Така беше замислена - парите да следват пациента", каза д-р Иван Маджаров.