Отмести се, Sputnik. Следващите ваксини срещу коронавируса, които привличат вниманието на Европа, са от Китай, пише Politico.

Полският президент Анджей Дуда побърза да позвъни на китайския си колега Си Дзинпин за дози от ваксините, Чехия току-що направи поръчка, а унгарският премиер Виктор Орбан предизвика Европейския съюз, като самият той си постави доза от китайска ваксина.

Европейските страни, борещи се с постигането на прогрес във ваксинационните си кампании, все повече търсят възможности за дози извън блока, а Пекин е щастлив да попълни липсите.

Китайските ваксини вече представляват 32-процентен дял от общите доставки на ваксини на Унгария - далеч повече от руската Sputnik V, чийто дял е в размер на по-малко от 3%. Унгария е само една от поне 25-те страни по света - основно в Азия и Близкия изток, които използват китайски ваксини.

Пекин е обещал половин милиард дози на 45 страни, сочи информация на Associated Press, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

За страните с исторически напрежения, имащи дори конфликти с Москва, китайските ваксини представят допълнителни ползи - те не са произведени в Русия.

Китай е един от лидерите в разработването на коронавирусни ваксини по време на пандемията, като към момента е страната е одобрила употребата на четири местни ваксини.

Китайските дози обаче не са вълшебни. Данните за ефикасността им не са нито публични, нито рецензирани, а мнозина се притесняват, че те няма да са така ефективни, както тези на западните им конкуренти. Страните от ЕС, които използват или ще използват ваксините, правят това без одобрението на Европейската агенция по лекарствата, което означава, че те трябва да поемат отговорността в случай, че възникне проблем по-късно.

Междувременно фокусът на Китай върху доставките в чужбина предизвика обвинения, че страната използва дозите като дипломатическо оръжие. Ето какво трябва да знаем за китайските ваксини:

Кои ваксини произвежда Китай?

Китай поведе надпреварата за разработването на ваксини по време на пандемията. Заедно с вече одобрените четири, страната има поне още осем други, които към момента са в процес на тестване, и е далеч по-напред в разработването на лечение, сочат данни на Световната здравна организация.

Четирите най-напреднали ваксини включват CoronaVac, която е разработена от биотехнологичната компания Sinovac, две са на държавната Sinopharm, като една от тях е разработвана в Пекинския институт за биотехнологични продукти, а другата - в Уханския институт за биотехнологични продукти.

CanSino е разработвана като векторна ваксина с една доза - използваната технология е подобна на тази при ваксините на Johnson & Johnson, на AstraZeneca и Оксфордския университет, както и на Spitnik V.

Какво показват данните?

Китай влезе във водещите заглавия през миналото лято, когато започна да използва две от ваксините си върху здравни служители и военни, преди те да са преминали през трета фаза на клиничните изпитвания. Оттогава насам милиони души получиха дозите, преди да има окончателно одобрение за употребата им от регулаторите.

Широките опасения са, че данните, подкрепящи ваксините, често са нестабилни и различни по целия свят, тъй като много страни изготвят докладите си на база на собствените им резултати. Производителите на ваксини също така са критиувани за липсата на прозрачност при данните.

В случая с ваксината срещу коронавирус на Sinovac Китай започна спешна употреба през август 2020 г., за да предпази най-рисковите групи като медицинските служители, преди да са приключили мащабните тествания върху хора.

Оттогава насам проучванията от трета фаза в Турция и Бразилия показаха, че ваксината е ефективна на почти 51% в предотвратяването на заразяване с Covid-19 сред над 12 хиляди здравни служители, работещи със заразени с коронавирус пациенти. Резултатите предизвикаха опасения, че дозите са неефективни в сравнение с останалите ваксини на пазара.

В началото на март Турция съобщи, че ваксината е ефективна на 83,5%, базирано на финалния ѝ анализ върху по-малко от седем хиляди участници на възраст под 59 години.

Новите варианти на вируса също предизвикват опасения: малко лабораторно изследване от миналата седмица показва, че ваксината на Sinovac може би няма задоволителен отговор срещу бразилския вариант.

Колко дози от ваксините може да произведе Китай?

Китай твърди, че има впечатляващи възможности за производството на ваксини, но все още не е ясно какви.

Страната започна масово производство на четирите си водещи ваксини през лятото на 2020 г. За това ѝ помогна фактът, че тя е сред най-големите производители на ваксини в света и че медицинското производство до голяма степен е контролирано от държавата, особено в случая на Sinopharm.

Колко голям ще е успехът на Китай обаче предстои да стане ясно. През януари четири от многото производители на ваксини заявиха, че могат да предоставят най-малко 2,6 милиарда дози през тази година.

Кои страни използват ваксините?

Изключвайки континентален Китай, поне 25 страни и територии използват ваксините, сочат данни на Our World in Data, включително Бахрейн, Камбоджа, Египет, Унгария, Йордания, Макао, Мароко, Пакистан, Перу, Сенегал, Сърбия, Сейшелите, Обединените арабски емирства и Зимбабве, като те разчитат на Sinopharm.

Единадесет, сред които Бразилия, Чили, Гватемала, Хонконг, Индонезия, Малайзия, Кипър, Филипините, Тайланд, Турция и Украйна, използват Sinovac.

Фокусът върху международната експанзия доведе до обвинения, че Пекин използва ваксините, за да спечели политическа подкрепа сред правителствата.

Ситуацията е подобна с тази от началото на пандемията, когато Китай посрещна критики за използването на “маската на дипломацията” чрез изпращането на спешно необходими продукти по света, включително до страните от ЕС. Пекин отрича всички обвинения.