Математикът на закрития Оперативен щаб проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 24 юни 2021 г.

„Обстановката е спокойна, което се и очакваше. Очаква се да е спокойно и до края на седмицата. Рекордите продължават. 

По принцип при мен областите са разделени на 2 групи - такива, които се следят постоянно по анализите и такива, които се следят, но не се дава информация за тях всеки ден по анализите. Не, че някой е пренебрегнат - следим какво става навсякъде в страната, в съседните страни, в Европа и в света. Просто не мога да напиша толкова числа за един ден.

Та, днес от постоянно следените области имаме нов рекордьор и това е област Пазарджик, където индикаторът за смяна на тренда падна до стойност 347 пъти под критичната. 

От втората група области много добре е Монтана, където индикаторът е 108 пъти под критичната стойност и Силистра, която държи абсолютния рекорд за днес с индикатор за смяна на тренда, който е над 1000 пъти под критичната стойност. 

С две думи обстановката е добра, не се показват нови варианти на вируса на територията на страната. Поне при мен не се виждат. Ако и да се пробват да се захванат и разпространят, не им се получава. 

От нас се иска да държим ситуацията така. Засега се държим, защото Небесният началник изглежда, че е наш човек, а не защото сме предприели масова ваксинация например. Там нещата не са добре. Не забравяйте това нежно предупреждение във времената, когато новините за положителни рекорди валят.  

Базовото репродуктивно число днес е 0.839. така, до края на седмицата обхватът на заразата се очаква да се свие още. Броят на активните случаи ще върви надолу към 9000, полека се очаква да слезем и под тази бройка. 

Здравната система се разтоварва. Сега е моментът да се ваксинирате. Няма никакви опашки. Аз вчера си взех сертификата. Сега съм спокоен. 

Странични ефекти при мен нямаше. За съжаление и чип и други екстри също няма. Все още ми трябва мобилен телефон и не мога да плащам безкасово в супермаркета като махна с ръка. А тъй се надявах, барем една антиваксърска теория да е вярна, че де намажа и аз някой бонус от безплатната ваксинация. Колкото видях 35 000 лева на месец от щаба, толкова ще видя бонус и от тука.

Има доста въпроси за изследването за това, колко хора са се срещали с вируса. Те тия, дето го показаха, си казаха, че не е представително. За един специалист, въпросът оттук нататък е ясен. Третирайте тези данни като горна граница на хората, които евентуално са се срещали с вируса. Реалният брой е по-малък от това. И толкоз.

Стига съм писал за днес. Желая здраве, успехи и вируса да ви заобикаля“, допълни проф. Витанов в статуса, който публикува в личния си фейсбук профил.