Проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 21 юни 2021 г.

Ето какво пише той в профила си в социалната мрежа:

Понеделнишките прогнозни карти за 14-дневната заболеваемост по принцип са най-оптимистичните за седмицата. Това е днешната. Ако следите какво става, зеленото е понараснало в сравнение с миналата седмица. Което показва, че ситуацията се развива според очакванията.

Базовото репродуктивно число днес е 0.957. В понеделник е височко, след това през седмицата обикновено пада в рамките на текущия благоприятен сценарий (който "индиеца" може да дестобилизира обаче).

Но делта-вариантът на вируса не се вижда да върлува, затова очакванията са броят на активните случаи да падне под 10 000, обхватът на заразата да продължи де се свива и здравната система да продължи да се разтоварва.

Индикаторите за смяна на тренда са десетки пъти под критичните стойности. Например днес в Стара Загора индикаторът е 95 пъти под критичната стойност. В София-град индикаторът е 21 пъти под критичната стойност, а за страната -около 23 пъти под критичната стойност.

С други думи - "индиецът" не върлува из страната. Ако удържим да не си го внесем, лятото ще е много спокойно. Дори и да успее да пробие голяма част от летния сезон няма да е застрашен.

Тъй, че който иска да ходи на българското море, сега е момента. Индикаторите за смяна на тренда и в Бургас и във Варна са 30-на пъти под критичната стойност.

Моментната ситуация е добра. Много хора живеят за момента и не ги интересува бъдещето. Моята работа обаче е да се заглеждам и там. За да нямаме проблеми и през есента е добре, да намалим пространството за действие на вируса.

Моят съвет е ваксинирайте се. Всеки ваксиниран намалява носещия капацитет на средата за вируса. Или както казах веднъж в едно интервю - всеки ваксиниран е пирон в ковчега на тая пандемия.

Желая здраве, вирусът да ви заобикаля и се радвайте на лятото.