Паричните средства в самото начало на пандемията бяха елемент за притеснения, чрез който коронавирусът може да се разпространява. На теория всичко изглеждаше логично - заразеният човек докосва банкнотата и оставя частици от вируса върху нея, плаща в магазина, купюрата преминава през ръцете на касиера и на други клиенти и ги излага на риск от инфекция, пише trud.bg

Допълнителните наблюдения показаха, че SARS-CoV-2 се предава главно чрез въздушни капчици, но взаимодействието с повърхностите и предметите, включително и парите, все още е рисковано. Това доведе до по-рядкото използване на пари в целия свят.

Немските учени от университета в Рур и техните колеги от други изследователски центрове са провели проучвания за способността на заразяване, включително и със SARS-CoV-2, чрез парите в брой.

Изследователите започнаха експеримента с коронавирус BCoV, който заразява едрия рогат добитък, по който има по-малко строги изисквания за биосигурност. Те нанесоха разтвор, съдържащ вируса, върху банкноти и монети от различни номинали. На монетите вирусът се задържа по-дълго - половината от вирусите умират след почти 50 часа. На банкноти - само след 3-7 часа.

Учените предполагат, че за SARS-CoV-2 животът ще бъде приблизително същият. В допълнение към банкнотите и монетите, те нанесоха разтвор от вируса върху повърхност от неръждаема стомана.

На стоманената повърхност вирусът беше откриван и след 7 дни, а върху монети от 10 цента, 1 евро и 5 цента изчезваше съответно след 6 дни, 2 дни и 1 ден. На банкнотите с номинал 10 евро вирусът напълно изчезна след 3 дни.

„Бързото изчезване на вируса от монетата от 5 цента се дължи на това, че тя е направена от мед, за която е известно, че върху нея вирусите са по-малко устойчиви“, обясни Даниел Тод, един от авторите на работата.

Въпреки това, съхраняването на вируса върху повърхността не показва пряко риска от инфекция. Затова учените проведоха друг експеримент, полагат разтвор с BCoV и SARS-CoV-2 върху банкноти, монети и PVC плочи, имитиращи платежните карти. „Не видяхме почти никакво предаване на вируса веднага след изсъхването на течността. В реалния свят заразяването със SARS-CoV-2 чрез парите е много малко вероятно“, казва Тод.