Седмици преди официалното съобщение за избухването на епидемията от коронавирус, трима сътрудници на Института по вирусология в Ухан са постъпили в болница с остри симптоми на Ковид-19, става ясно от журналистическо разследване на американския вестник "Уолстрийт Джърнъл", цитирано от "Дойче Веле". 

От това може да се направи изводът, че в държавната вирусологична лаборатория в Ухан са наблюдавали коронавируса още през ноември 2019 година. Ръководителят на лабораторията Юан Джиминг опроверга написаното в американското издание и заяви пред китайския официоз "Глобал Таймс", че всичко това било пълна лъжа.

"САЩ умишлено подклаждат теорията"

Разследването на "Уолстрийт Джърнъл" ползва информация от доклади на тайните служби, за които е писано многократно. Държавният департамент на САЩ също още през януари 2021 съобщи за информации, според които няколко изследователи от института в Ухан още през есента на 2019 година са имали симптоматика на Ковид-19. САЩ предполагат, че вирусът може да е тръгнал от лабораторията - такива случаи в Китай е имало и в миналото. Цитира се най-вече случилото се през 2004 година в Пекин, когато девет души се заразиха и починаха от ТОРС.

Припомня се още, че Институтът по вирусология в Ухан още от 2016 година е център за изследване на коронавирусите, като учените са правили опити с прилепи и броненосци. Само че специалният екип на СЗО, който провери на място предположенията, излезе с извода, че теорията за лабораторния произход е твърде малко вероятна.

Правителственият говорител на Китай Чжао Лидзян подчерта, че в Института по вирусология в Ухан до 30 декември 2019 година не е имало нито един случай на зараза с коронавируса. Правителството на САЩ умишлено подклажда теорията за произхода на вируса от лабораторията, добави още той.
Международната научна общност досега наистина няма категоричен и окончателен отговор къде и как е възникнал вирусът с научното обозначение Sars-Cov-2 и по какъв начин е започнало разпространяването му в Китай и по света. Знае се само, че първите случаи бяха регистрирани именно в град Ухан.
Световната здравна организация (СЗО) смята, че вирусът се е прехвърлил върху човек от междинен гостоприемник. Най-често учените говорят за прилепи като възможни междинни носители.

Крие ли Китай информация?

В началото на пандемията китайското държавно ръководство последователно укриваше информациите за разпространението на коронавируса, омаловажаваше опасността и замазваше фактите. Неслучайно по цял свят се надигнаха основателни подозрения, които се ширят и до днес.
Освен това научните сътрудници на СЗО твърдят, че още от самото начало Китай ограничава достъпа до базисните данни, до записките и протоколите и изобщо до суровия информационен материал. Китайското държавно ръководство освен това непрекъснато призовава да се проучи дали преди ноември 2019 година не е имало регистрирани случаи на коронавирус в други страни по света. Но по-голямата част от международната научна общност смята тази теория за неубедителна - просто защото няма никакви доказателства, че вирусът се е разпространявал извън Китай преди края на 2019 година.