Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. По данни на Световната здравна организация (СЗО), в Европа около 15 милиона души живеят с хроничен Хепатит В. Близо 14 милиона пък са заразени с Хепатит С. У нас няма регистър на болните от Хепатит С. По последни неофициални данни те са около 70 хиляди, но 90% от тях не знаят, че са носители на вируса. 

"Хепатитите Б и С могат да доведат до цироза на черния дроб. При Хепатит Б лечението продължава много години, при Хепатит С през последните 7-8 години инфекцията се изчиства за около 8 до 12 седмици. След това пациентите имат трайно излекуване на инфекцията и стават напълно работоспособни", обясни началникът на Отделението по гастроентерология в болница "Токуда" д-р Радин Цонев. По думите му пандемията роди нов термин - "постковиден хепатит".

"На практика това е възпалителна активност в черния дроб, която може да доведе до чернодробна недостатъчност, но тя е обратима. Тук не става дума за цироза, а за чернодробна недостатъчност. Ето защо е важно стриктно наблюдение в постковидния период", заяви гастроентерологът пред България он Ер. Той уточни, че в случаите при полиорганна недостатъчност заради Ковид-19 изходът е фатален. 

"Понякога в хода на заболяването от Ковид-19 случайно установяваме, че пациентът има хепатит Б или хепатит С", добави медикът.

Основната причина за разболяване с Хепатитите С и Б е заразяване чрез манипулация - при зъболекар, при пиърсинг. "Хепатит Б се предава и при сексуален контакт, може да се предаде и при обрязване, когато се прави извън лечебно заведение", уточни специалистът пред Bulgaria ON AIR. Той е убеден, че ако се правим веднъж в годината скрининг, ще се установи, че има много болни. 

"Често клиничната картина е замаскирана. Някои хора си мислят, че просто имат пролетна умора, сънливост. Има хора и без оплаквания, а когато има оплаквания - вече се говори за усложнения", подчерта д-р Радин Цонев.

Очакванията на специалистите са биопсията да отпадне и за Хепатит Б, както това при случаите на Хепатит С. Наблюденията са, че пандемията не влияе на разпространението на Хепатитите Б и С, но е намалила случаите на Хепатит А, болестта на мръсните ръце. 
Медикът предупреждава, че последната година и половина създава други рискове, свързани с развитието на ракови заболявания.

"Много хора се обездвижиха, напълняха. Това, което води до омазняване на черния дроб, което е предпоставка за рак", алармира медикът.Той уточни, че няма проблем хората с Хепатит Б, Хепатит С или цироза да се ваксинират.

"Най-хубавата ваксина е поставена ваксина. Дори и ваксинирани хора могат да се заразят с Ковид-19, но заболяването протича по-леко", уточни д-р Радин Цонев.

Гледайте целия разговор във видеото.