Премиерът Кирил Петков проведе над 40-минутен разговор пред камери със съветника си – вирусологът проф. Радка Аргирова. Той ѝ зададе редица въпроси за ваксините и COVID пандемията.

Разговорът беше разпространен от пресцентъра на „Продължаваме промяната“ (ПП).

Целта – да се развенчаят митовете за имунизацията срещу COVID-19 и повече хора да се ваксинират преди новият вариант на вируса „Омикрон“ да се регистрира у нас.

„Вирусът ще измисля нови и нови мутации, за да заобиколи имунната ни система. Ако сме ваксинирани или имаме антитела – няма да му се получи и ще започне да затихва. Към края на април-май месец в страните с високо ваксинално покритие ще затихне тази масова психоза от COVID“, каза експертът.

По думите ѝ към момента у нас ситуацията е различна и има шанс държавата ни да се превърне в страна с ендемично разпространение на вируса. Според нея за подобен вариант може да се наложи създаването на нов вид ваксина.

България може да стане COVID гето при това положение. Ако стане така – никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито по работа или бизнес. Чуват се гласове в СЗО, че страните с ниско покритие трябва да бъдат отделени в червена зона с различни правила“, посочи проф. Аргирова.

Проф. Аргирова загатна ще обяви ли Кирил Петков нови строги К-19 мерки днес ВИДЕО

Петков коментира, че заради COVID ограниченията вече има последствия при образованието и икономиката: „Последното нещо, което искам да закачат към името на България е да бъде ковид-дестинация“.

Проф. Аргирова заяви, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация.

Чакат се важни новини от Кирил Петков

„Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира. Случаите са единични. Хората с диабет също трябва да се имунизират“, каза още проф. Аргирова.

Тя обясни, че при хора със сериозно наднормено тегло, са действително много по-изложени на действието на вируса.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!