Ваксинационните кампании изпълняват обещанието си за ограничаване на Covid-19, но правителствата и бизнесът все повече приемат онова, което епидемиолозите отдавна предупреждават: патогенът ще циркулира в продължение на години или дори десетилетия, оставяйки обществото да съжителства с Covid-19, както и с други заболявания като грип, морбили и ХИВ, пише The Wall Street Journal.

Лекотата, с която се разпространява коронавирусът, появата на нови щамове и трудният достъп до ваксини в някои части на света означава, че Covid-19 може да премине от пандемична болест към ендемична, което предполага трайни промени в личното и обществено поведение, казват епидемиолозите.

„Преминавайки през известния модел на „Петте етапа на скръбта“, трябва да стигнем до фазата на приемане, че животът ни няма да бъде същият“, каза Томас Фриден, бивш директор на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията. „Не мисля, че светът наистина е приел факта, че това са дългосрочни промени“, допълва той.

Ендемичният Covid-19 не означава непременно продължаване на ограничения, казват експерти по инфекциозни болести, най-вече защото ваксините са достатъчно ефективни за предотвратяване на тежки заболявания и намаляване на хоспитализациите и смъртните случаи.

Хоспитализациите вече са намалели с 30% в Израел, след като държавата ваксинира една трета от населението си. Очаква се смъртните случаи там също отбележат спад през следващите седмици.

Но някои организации планират дългосрочно бъдеще, в което методите за превенция като носенето на маски, добрата вентилация на помощенията и тестването ще продължават под някаква форма. Междувременно нова и потенциално доходоносна индустрия се появи на фона на Covid-19, тъй като редица бизнеси инвестират в стоки и услуги като мониторинг на качеството на въздуха, филтри, диагностични комплекти и нови лекарства.

„Предполагаме, че ще продължи с години или ще бъде вечен, като грипа“, каза Джиуон Лим, говорител на южнокорейската SD Biosensor. Водещи производители на лекарства (например швейцарските Novartis International AG и Eli Lilly & Co.) вече са инвестирали в медикаменти, които да помагат за лечението на Covid-19. В момента се разработват над 300 такива продукти.

Някои летища пък планират нови системи, които да проследяват за ваксинационни паспорти, които да позволят на имунизираните пътници да пътуват спокойно. Ресторантите инвестират повече в методите за доставка до дома. Месокомбинатите от Канада до Европа изкупуват машини и роботи, за да ограничат риска от създаването на огнища, като намалят броя на работниците.

Болестите се считат за ендемични, когато остават постоянни, но управляеми, като сезонните грипове. Степента на разпространение варира в зависимост от заболяването и местоположението, казват епидемиолозите. Бяс, малария, ХИВ и вирусът Зика са ендемични инфекциозни заболявания, но тяхното разпространение и смъртните случаи, които причиняват, варират в световен мащаб.

Сега имунолозите се надяват ваксините да предотвратят предаването на Covid-19. Проучване на университета в Оксфорд, публикувано миналата седмица, установи, че хората, получили ваксината AstraZeneca, e по-малкo вероятно да предадат вируса на друг човек.

И все пак има места по света, които ще останат извън обсега на ваксината в обозримо бъдеще, което ще предостави възможност на вируса да продължи да циркулира.

Освен това понастоящем няма разрешена ваксина за малки деца, а проблемите с доставките ще оставят по-голямата част от развиващия се свят без ваксина най-рано до края на следващата година. На фона на това в Европа се наблюдава висок процент на хора, които отказват да се ваксинират.

Докато учените разработват нови методи за лечение, Covid-19 ще се „превърне в инфекция, с която можем да живеем“, каза Рейчъл Бендер Игнасио, експерт по инфекциозни болести в Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън в Сиатъл.

Според нея ще е важно да се разработят лечения за трайните симптоми, с които много пациенти се борят месеци след като преболедуват Covid-19, като загубата на обоняние,  храносмилателни и сърдечни проблеми.

Само един човешки вирус е изкоренен в съвременната история: вирусът на едрата шарка. Докато тази болест е заразила само хора, то новият коронавирус може да се разпространи сред малки бозайници като норките, а след това отново да се пренесе върху хора, превръщайки световните ферми за кожи в потенциални огнища на вируса.

Според вирусолога Шон Уилън, щамът на вируса, който бе открит в Южна Африка и Великобритания има способността да заразява и мишки.

Болестите, които се разпространяват от хора, които нямат симптоми (ситуация, която често се наблюдава и при случаите на Covid) са особено трудни за унищожаване. Десетилетия глобални усилия не са унищожили друга такава инфекциозна болест – полиомиелит. Макар тя да е елиминирана от САЩ през 70-те години, в Европа е овладяна едва през 2002 г., а  все още съществува в Афганистан и Пакистан.

Респираторните вируси като Covid-19 са склонни да стават ендемични, тъй като могат да се предават чрез нормални действия, като дишане и говорене. Ето защо и ваксините ще останат също толкова важни, когато пандемията отшуми и Covid-19 стане ендемичен.