Д-р Антъни Фаучи, най-големият експерт по инфекциозни заболявания в САЩ, заяви, че регулаторните органи във Великобритания твърде бързо са издали разрешение на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech. Вчера Великобритания стана първата западна държава, която разреши ваксина срещу COVID-19, а имунизациите започват следващата седмица.


Политици от ЕС веднага разкритикуваха този ход, наричайки го "прибързан" и "проблемен".

Днес Фаучи се присъедини към критиците. Т

ой каза пред Fox News, че регулаторните органи във Великобритания не са разгледали данните от проучването на Pfizer толкова "внимателно", колкото Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), и предупреди, че бързите одобрения могат да намалят общественото доверие във ваксината.

САЩ все още не са одобрили ваксина срещу COVID-19, а FDA ще вземе решение за ваксината на Pfizer най-рано на 10 декември.

Фаучи, директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, каза: "Обединеното кралство не го направи толкова внимателно и има няколко дни напред."

"Ако отидете бързо и го направите повърхностно, хората няма да искат да се ваксинират", каза той и добави, че САЩ ще бъдат там "много скоро".

FDA организира заседание на независима експертна група за оценка на ваксината Pfizer, която според проучванията е 95% ефективна, за 10 декември.

Fauci, световно известен експерт по инфекциозни болести, похвали FDA за задълбочените изследвания на данните от изпитванията на ваксините.

"Ние имаме златния стандарт на регулаторен подход с FDA", каза той. "Начинът, по който е FDA, нашата FDA го прави, е правилният начин."

"Наистина разглеждаме данните много внимателно, за да гарантираме на американската общественост, че това е безопасна и ефикасна ваксина", каза Фаучи.

"Мисля, че ако направим нещо по-малко, бихме добавили към вече съществуващото колебливост от страна на много хора да вземат ваксината, защото те са загрижени за безопасността или са загрижени, че отидохме твърде бързо", каза той.

През ноември Фаучи заяви, че ваксината срещу COVID-19 може да бъде достъпна за всички американци веднага след април.

Остават без отговор въпроси относно ваксината Pfizer, включително около нейната дългосрочна безопасност.