Как ще се организира контролът? Трябва да е сериозен, иначе мерките ще бъдат компрометирани. Това попита президентът Румен Радев служебния здравен министър Стойчо Кацаров по време на срещата с министрите от служебния кабинет.

Както БЛИЦ писа държавният глава провежда среща за нововъведените противоепидемични мерки, свързани с разпространението на коронавируса у нас. 

"Разпоредихме на контролните органи проверките да завършват с предписания до понеделник, за да може хората да се организират по-добре, отвърна му Кацаров. Той припомни, че заповедите му за ваксинации и тестове са още от 2 септември. Кацаров подчерта, че не само РЗИ следи за мерките, но и общините и още няколко контролни органа.

Контролът ще бъде насочен към хората, които са злонамерени и добросъвестни. Трябва всички да сме съпричастни и да помагаме на контролните органи да се спазват мерките, категоричен бе Кацаров.

Имаме готовност да участваме в съвместни екип, в които да се включат не само служители на МВР, но и представители на местните РЗИ, както и от БАБХ и други контролни органи. Съгласен съм с изразените становища на колегите за общонационален проблем, така че всички органи, които имат отношение, трябва да се включат, за да можем с общи усилия да преодолеем тази ситуация, каза пък вътрешният министър Бойко Рашков.

Болниците трябва да са осигурени. Силно се надявам, че въпросът медицински специалисти в тази обстановка да си броят часове, за да си гарантират заплащането, ще се надявам вече да го няма, каза Радев.

Следващият месец всички специалисти на първа линия, независимо от ранга им, ще получат 1200 лв. нето при пълен работен месец. Трябва да бъдат разпределени и останалите средства за болнична помощ, които са около 40 млн., отвърна му шефът на НЗОК проф. Петко Салчев. Той изрази надежда, че касата и лекарите ще успеят да постигнат консенсус, въпреки искрите, които прехвърчат.
Как ще се осигурят плановите операции и профилактичните прегледи?, попита Радев.

Те засега не са спрени. Онкологичните операции се извършват и при спряна планова дейност. Обсъждахме те да не бъдат спирани за всички, а индивидуално - тоест да може да го направи всяка болница, която прецени, че вече няма капацитет, каза Кацаров.

Социалният министър Гълъб Донев пък обясни, че още днес правителството ще анализира данните как може учениците да се върнат поетапно в клас, първо най-малките, а след това и по-големите паралелки, така че да се гарантира непрекъсваемост на присъствената форма.

Важно е родителите, които ползват отпуск да се грижат за децата, които се обучават дистанционно, че през Агенцията за социално подпомагане са осигурени необходимите средства така че всички родители на едно дете да получат 650 лв. месечно, а за две и повече 975 лв., каза Донев.

Имаше изказвания и опасения, че така ще се засегнат правата на труд, но не, така не се засягат правата на труд. Тези мерки са временни и съответно при по-ниски нива заболеваемост, те ще бъдат върнат към нормалния начин на живот. Затова апелирам към гражданите, които имат желание или се колебаят да се ваксинират, да го направят.

Има ваксини, центровете са отворени, работят и събота и неделя, има организация да няма струпване на хора, увери Донев. Той подчерта, че тестове ще има за всички, включително за тези, които ползват социални услуги под формата на домове за настаняване за възрастни, деца и др.

Предвиждате ли в процеса на ваксиниране да възобновите системата, която беше по-добрата, в която с предимство се ваксинираха възрастни хора и медици, защото това безпардонно бе прекъснато през февруари и бе създаден този хаос с ваксинирането. Имаше много сериозен недостиг на лекарства при една от вълните, сега каква е ситуацията?, запита вицепрезидентът Илияна Йотова.

В този план за съжаление възрастните хора бяха определени в последната приоритетна група за разлика от страните на Запад, където те бяха приоритетна група, каза Кацаров. Той подчерта, че лекарите са били задължени да ваксинират приоритетно възрастни хора от понеделник до четвъртък, а и са осигурени допълнително ваксини.

Кацаров подчерта, че в момента идеята е всеки, който иска да се ваксинира, да може да го направи веднага.

Този път имахме планиране за лекарствата, бе приет национален план, в скоби - затварянето на училищата също бе съобразено с този план, когато заразяването бе в много ниски нива и не се обсъждаха мерки, осигурихме достатъчно лекарства за здравната система, включително ремдесивир, антибиотици и др. Няма проблеми с медикаментите и с организацията за доставянето им, каза Кацаров. Той подчерта, че вече е издал разрешение и за медикамент, който все още не е одобрен, но това се разглежда.

В началото на лятото правителството излезе с ясен план, конкретни парламенти, той беше актуализиран и в началото на септември, тогава бе въведен и зеленият сертификат като възможност за увеличаване на капацитета за хора, които искат да присъстват на обществени места. Искам да призова за по-голяма комуникация за това кога и какви мерки да очакват хората. комуникация, предсказуемост.

Хората не четат всеки ден този план и затова трябва да е ясно какво следва за по-големи групи от хора. Надявам се да не стигаме до ситуация, каквато гледаме в нашата съседка. В Румъния ситуацията наистина излезе извън контрол. надявам се с тези мерки ние да не стигаме до такава ситуация. Апелирам и към всички българи за съзнателност и отговорност.