7 вече са излекуваните медици в "Пирогов", а на други 14 души се очаква тази седмица да изтече карантината. Това обобщи шефът на спешната болница проф. д-р Асен Балтов, цитиран от Дарик. 

Той припомни, че случаите на заразени медици в лечебното заведение са общо 48.

По-рано на брифинга на оперативния щаб стана ясно, че има още една заразена медицинска сестра.

"Общо са 48, 7 са излекуваните. През тази седмица очакваме да мине карантината на още 14 - първата вълна на заразените в хирургичната клиника. Всички те са добре и чакат да имат два отрицателни теста и да им изтече 28-дневната карантина", обясни Балтов.

Други четирима медици са на лечение в болницата в средно тежко състояние, но се лекуват и подобряват.

"Пирогов е болница, до която на всички достъпът е позволен и немалко от хората идват без симптоми и няма как да бъдат разпознати, че имат такава инфекция, това е рискът", призна шефът на лечебното заведение.

"Тук не става дума за смесване на потоци, а за спешни пациенти, при които няма време да се правят тестове", разясни той.

Проф. д-р Асен Балтов обаче е категоричен - въпреки че има заразен медицински персонал, работата на "Пиргов" не е затруднена. 

"Пирогов има кадрови потенциал. Половината персонал е в отпуска, изчаква, ако има нужда да попълни необходимости", добави той.