Много добре знаете, че щабът беше създаден, когато беше обявено извънредното положение. Той имаше едни функции, които бяха изключително важни. Хората позабравиха какво беше. В началото имахме 1 400 инфекциозни легла. Никой не знаеше нищо за болестта, че мултидисциплинарни екипи трябва да се грижат за болните. 

Това заяви в „Неделята на NOVA“ шефът на "Пирогов" Асен Балтов, коментирайки броженията около необходимостта на НОЩ и резултатите от неговата работа, започнали след края на управлението на Кабинета "Борисов". 

"За Мутафчийски и останалите членове беше голямо предизвикателство да се направи нещо, което да облекчи и направи максимално възможно бързото влизане на цялата държава в действие, за да можем да се противопоставим на онова, което идваше към България", каза още Балтов. 

"Много от българите се върнаха от епицентъра на огнищата, Франция, Италия, Англия, Гърция. Това бяха много сериозни предизвикателства, които в момента никой не ги смята за важни", припомни шефът на "Пирогов". 

Бързо ли се измъкнахме пандемията? 

"Не сме свалили леглата на минимум, свалили сме ги на 50% спрямо миналия месец. Като цяло ние не сме спрели да приемаме пациенти с коронавирус. За последното денонощие сме приели четирима пациенти с необходимост от кислород. Ако не бяха големите болници и техните управляващи, нямаше да можем да се преборим с втората и третата вълна", каза Балтов. 

"Излизаме от третата вълна  с гордо вдигнато чело. Не мога да си представя, че Тошко Йорданов даде такова интервю, където каза, че председателят на този щаб бил хирург. Той не е хирург, това е главният лекар на армията и той ръководи шест болници", скастри Балтов невежеството на заместник-председателя на ИТН. 

Трябва ли да има щаб и зелени коридори? 

"Ние сме лекари, медици. Едва ли някой от нас си мисли, че това се прерязва с нож и изчезва. Дано не мисли така и новия здравен министър. В  никакъв случай не смятам, че зелените коридори трябва да бъдат спирани. Ако има някаква промяна във ваксинацията и политиките, трябва да се знае, че в зелените коридори са ваксинирани над 40% от общо ваксинираните. В никакъв случай не трябва да се забравя това, което е постигнато в тези ваксинационни центрове", подчерта Балтов. 

Балтов поясни, че не се е срещал с новия министър на здравеопазването

"Аз не съм имал още среща с него. Това, което е важно, е, че ваксинационният щаб все още не е отменен. Следващата седмица ще станат ясни много неща, за които сега само може да гадаем", разкри Балтов. 

Ваксината Янсен, до колко е сигурна?

"Може би хората имаха прекалено големи очаквания от еднодозовата ваксина. Но нейната ефективност с много по-ниска спрямо РНК ваксините. Но това е и най-бързиоят начин за придобиване на зеления сертификат. Ако искаш да си по-сериозен, е по-добре да се сложи двудозова ваксина", каза Балтов относно ваксините. 

"Говорим сега за поредния индийски вариант, все още не се знае коя ваксина има най-добра защита. Засега се знае, че РНК ваксините дават най-добра защита срещу тази двойна мутация. При всички случаи ще има и трета доза. След 6 месеца имунитетът спада на преболедувалите. Ще трябва да се слага ваксина.

Трета доза ще е необходима и на ваксинираните след 9 месеца. За съжаление тази пандемия няма да свърши до края на годината, няма да е с тези темпове, но ще има продължение", коментира шефът на Пирогов. 

Пандемията готви пореден удар чрез индийския щам

"Не е доказано още, че ваксините не са ефективни срещу него. Трябва да имаме едно наум. Какво стана с българите в Германия. При пристигането те се подлагат на 10-дневна карантина, а на петия ден им се прави втори ПСР тест. И ние трябва да мислим в тази посока", каза Балтов. 

По думите му, реално в момента щаб няма. Това си е решение на новия МС, на премиера, на новия здравен министър.

Разпускането на щаба от Бойко Борисов бе свързано с негативното отношение, което беше създадено около този орган, подчерта Балтов. 

Състоянието на Каролев 

"Все още продължава да е в тежко състояние, на апаратна вентилация, с опасност на живота. Много неща са се струпали на куп. Освен черепната травма, има травми на гърдите, органите, има измръзвания, тъпи травми. За него се прави всичко възможно.

Надявам се и Господ да помогне. Трябва време. Всичко се работи в комплекс. Всяка седмица се правят консилиуми и се правят планове за лечение. Моята прогноза е, че ако има подобрение, то ще дойде най-рано след 10 дни", разкри Балтов.