Проф. д-р Лъчезар Гроздински има над 40 години медицински опит. През 2007 г. създава специалността Ангиология и става първият български ангиолог.  Извършва диагностика и лечение на артериалните и венозни заболявания и ехо-доплеров скрининг в Аджибадем Сити Клиник и  "Дорис Клиникс"

Докторската му дисертация е на тема: „Ултразвукова диагностика на мултифокална атеросклероза“.  

Автор на монографии, философски книги и романи.

За да не губите време, темите в интервюто са описани по минути и от видеото в YouTube можете да чуете само онова, което ви интересува

От 1 до 3 минута. Каква е разликата между ангиология и флебология? Ангиологията е наука за съдовата система и нейните болести. Дели се на артериология – за артериалната система, флебология – за венозната система, лимфология – за лимфната система. По отношение на артериологията най-разпространеното и ключово заболяване е атеросклерозата. Голямото преимущество на ангиологията пред други специалности е, че чрез неинвазивен метод, с ехо-доплер имаме възможност да скенираме цялата съдова система.

От 3 до 6,50 минута. Какво представлява скринингът с ехо-доплер? Скринингът може да открие ранните форми на атеросклерозата. Атеросклеротичният процес протича асимптомно, без оплаквания, развиват се плаки. Когато процесът напредне и плаките запушат съда, се получава тромбоза.  А тя причинява инфаркт, инсулт, периферна гангрена. При това положение лечението е много по-трудно и с по-малка ефективност. С ехо-доплер се откриват промени в съдовата стена на глава, корем, крака с милиметър до милиметър и половина. Ако стеснението е над 70% се поставя метален стент, който разширява артерията и премахва стенозата. 

От 7 до 8 минута. Ролята на профилактиката. В профилактиката на атеросклерозата е бъдещето на лечението на съдовите заболявания. Тя предполага ограничаване или премахване на рисковите фактори като високо кръвно тютюнопушене, тежък стрес, захарен диабет. За съжаление фамилната анамнеза не може да се премахне.

От 8 до 11 минута. Флебологията това е наука за венозната система и нейните заболявания – венозната тромбоза и варикозата (разширените вени). Ако венозната тромбоза не е лекувана, в 50-60% от случая се развива белодробна емболия. А тя е на четвърто място в света като причина за фатален изход. Преди нея са атеросклерозата, инсултът, инфарктът, онкологичните заболявания. 

От 11 до 12,45 минута. Ехо-доплерът е двойна система. Ехографията визуализира съда и показва структурата му. С ехото може да се види тромбът в съда. А доплерът регистрира промените в скоростта на кръвотока и в хемодинамиката. Т.е. как се движи кръвта.

12,45 до 17 минута. Другото социално значимо венозно заболяване са варикозите. Разширените вени са масово разпространени. Свързано е с начина ни на живот и обездвижването, правия или седналия строеж.  Варикозата може да протече като форма на инвалидизация, отварят се рани, но може да възникнат и тромбофлебити. Те, макар и по-рядко, също стават причина за белодробна емболия. За лечение се препоръчва склерозираща терапия под ехографски контрол (каквато прави в "Дорис Клиникс" израелският д-р Яир Галили).

Повече за същината на склерозиращата терапия можете да видите тук https://blitz.bg/obshtestvo/bez-bolka-za-5-minuti-d-r-yair-galili-izbavya-ot-razshireni-veni_news1000002.html

Като алтернативен метод може да се използва и лазерна аблация.

От 17,20 до 19,20 минута. Когато се изгори или слепи вената, къде ще върви кръвта? Ще си тръгне по друга вена, но дълбоките вени не се пипат.

От 19,20 до 21,15 минута. Плаките, които запушват артериите холестеролови ли са или от „друг материал“? Артериите се запушват не от плаки, а от тромби. Има различни теории за атеросклерозата. Едната е, че акцентът е върху тромба, а другата – че е върху холестероловата плака. Успяваме активно да диагностицираме и адекватно да лекуваме.

От 21,20 до 22,30 минута. Бабите когато казват „Хвана ме склерозата“, прави ли са? Не. Това е деменция, която обикновено се дължи на Алцхаймер. Атеросклерозата причинява инсулт, а не проблеми с паметта.

От 22,30 до 25 минута. В последните години холестерол е мръсна дума. Науката какво казва по въпроса, че хора, които цял живот пият, пушат и ядат сланина имат нормален холестерол, а някои вегани са с висок. Атеросклерозата се причинява от съчетание от фактори. Никотинът разрушава съдовата стена, повишава съсирваемостта. Има хора с нормален холестерол и тежка атеросклероза. Холестеролът не е решаващ фактор, по-скоро съпътстващ.  Артериалната хипертония, захарният диабет, вроденото предразположение са решаващи. Съдовата стена има сериозни механизми за защита. 

От 25 до 28,45 минута. Доколко психическото състояние е рисков фактор? Може ли то да влияе на кръвоносната система? Наистина ли щастливите хора не боледуват от рак и атеросклероза? Психическото състояние на човека е ключово за неговото здраве. Ако е подложен на системен стрес, той непременно ще се разболее от нещо. Разведените са податливи на атеросклероза повече отколкото другите. Деца, преживели стрес в детството си като възрастни, по-често стигат до тази диагноза. Ако човек живее щастливо, независимо от някои рискови фактори, той може да не развие атеросклероза. Чел съм за американски затвори, където затворниците загиват от атеросклероза и онкологични заболявания. Като изключим, разбира се, наркоманите, които си отиват от хепатит, дрогата или СПИН.  Когато човек е подложен на хроничен стрес цялата интегрална функция на човека и защитата му пада.

Има проучвания за убити американски войници, млади момчета на 20-30 години, от Виетнамската или Корейската война. При патолого-анатомично изследване на съдовата им система се оказва,  че артериите на тези мъже имат тежки поражения от атеросклероза.  Искам да дам още един класически пример. Съжалявам, че звучи драматично, но затворниците в Дахау, които едва ли са били с висок холестерол, са имали тежка атеросклероза при абсолютно недохранване.

От 28,50 до 32,15 минута. В случай че си следи холестерола, захарта, храни се правилно, ходи на ехо-доплеров скрининг и е щастлив, може ли човек да избегне болестта? Зависи какво е заложено генетично в него. При ограничаване нивата на стреса, редуциране на рисковите фактори и позитивни емоции, атеросклерозата няма да бъде сериозен проблем. Това не е заболяване на възрастта, нито на онези, които ядат тлъсто. Честотата на белодробна емболия у нас не е ниска, а мнозина – и млади, и възрастни, си отиват, без да се разбере истинската причина.

От 32,20 до 35,30 минута. Т.нар. екранизация, прекаленото взиране във всякакви устройства дава отражение върху венозните тромбози. Факт е, че в Африка не страдат  от разширени вени. Зависимостта от устройствата е вид наркомания.  Много хора ще изпаднат в абстиненция, ако им вземат телефоните.

От 35,30 до края. Неотдавна завърши Третият националнен конгрес по ангиология. Какви да новините от това научно средище?  Ангиологията е сравнително нова специалност в България, но периметърът, в който действаме е много обширен и темите са много. Като диагностика и ендоваскуларно лечение у нас ангиологията е на много добро ниво. С помощта на кардиолозите лекуваме успешно каротидни и периферни стенози и тромбози, стенози на висцеларни съдове в корема. В Европа и Щатите диагностиката и лечението са много по-трудни.  Изоставаме единствено в лечението на мозъчния инсулт. Невролозите не можаха да развият ендоваскуларното лечение на исхемичния инсулт и нищо чудно, че сме на първо място по смъртност.

Какво е исхемичният инсулт! Запушване на артерия. Това е ангиологичен проблем, но причинява структурна и функционална промяна в мозъка, което е неврологично заболяване. Т.е. не може да се разделяме. Ако всеки от лекарите  се бори за периметър, в медицината ще стане като в българския парламент.

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор Калоян Бакалов

Монтаж Антон Тончев

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук