„В областта на здравеопазването през последните години се забелязват неща, които трябваше да бъдат осъществени много преди това. Имаме категорична липса на лекари, още повече липса на медицински сестри.

Имахме глупостта по времето на СДС да бъдат закрити елитни училища за медицински сестри, акушерки, лаборанти, специалисти по дентални грижи. Правим си илюзии, че ще подобрим заплащането“. Това коментира пред БНР проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването.

Според него няма здравна политика и в началото екипите не са били подготвени за борба с коронавируса, не са имали оборудването:

„Затова се стигна до парадокса да има повече разболял се медицински персонал. Системата не беше подготвена“.

„През 2006 година беше изготвен пандемичен план до 2020 година, който съвместява усилията на няколко министерства и в който бяха разписани всички най-дребни детайли. Двама в щаба – доц. Кунчев и проф. Кантарджиев, много добре знаеха за този план и не мога да разбера защо не го изкараха наяве“.

По думите на проф. Радослав Гайдарски основното предизвикателство пред здравеопазването е да се подобри организацията: „Ако продължим по същия начин - намаляват медицинските сестри, изчезват младите лекари, представете си какво ще стане след 5-10 години в България“.