Навлезли сме вече в четвъртата вълна, заболеваемостта се е увеличила с 10 процента, това е устойчива тенденция, няма съмнение, очакваме следващите дни повишение на случаите и тенденцията е да е с по 10 процента на ден. Това заяви шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в ефира на bTV.

Според нея това повишение и тази устойчивост на тенденцията, показва че ще имаме над 1000 случая през август.

„През края на юни, до средата на юли Делта вариантът беше в съотношение 30 процента спрямо Алфа варианта, но сега е 90 процента спрямо Алфа, каза тя.

И добава, че у нас върлуват единични случаи на Бета вариант, а Алфа вариант почти няма. Основно заразените са с Делта варианта.

Проф. Христова алармира, че се очаква да има спад на имунитета при хората, които първи са прекарали заболяването, това са т. Нар. Пациенти, които са го изкарали леко и имунитетът им е слаб, той е паднал под защитиния минимум и за това има риск да се разболеят.

Въпросът с това, че се очаква ваксинация с трета доза проф. Христова поясни, че все още няма единно мнение между експертите по този въпрос, налага се мнение, че вероятно ще се наложи трета при ваксинираните и една доза на преболедувалите.

„Като че ли все повече се налага тенденцията, че 3-а доза ще е необходима, аз бих изчакала световния дебат да приключи. Тенденциите са да е доза от РНК ваксина, тъй като тя доказа най-висока ефективност. Проучвания показаха, че могат да се комбинират, няма намаляване на ефекта и противопоказания.

Няма нужда да чакаме разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Решението е политическо, защото трябва да се застане с ресурса на държавата зад едно такова решение, но то трябва да бъде и експертно мотивирано", заяви тя.

Действително се наблюдава изтегляне на заболяемостта към по-младите групи, но това е защото възрастовото население е по-дисциплинирано, то беше ваксинирано, а младите са по-уязвими, защото не спазват мерките дословно.

Аз съм против задължителното ваксиниране на децата, то трябва да е по преценка на родителя и педиатъра. Да, разработиха се ваксините, показа се, че децата най-добре ги приемат без странични ефекти“, поясни още проф. Христова.

Тя обясни, че е силно препоръчително за хората на първа линия да се ваксинират, но не каза задължително, тъй като това звучи силово, според нея разумния подход е по-важен отколкото насилствения.

Всякакви струпвани я на хора са потенциално опасни за вируса, но на открито е по- безопасно. Въпреки това в сезона на отпуските София, Бургас и Варна са най-заразните райони. За това е добре да се избявгват струпванията.