На 6 май агенцията за здравна сигурност на Великобритания докладва първите случаи, една малка част от хората от първите случаи са пътували, другите са обвинявани за близък контакт. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия.

По димите му заразата се пренася от дребни гризачи – мишки и плъхове. "От 50 контактували с болните е заболял само 1. В момента се изясняват начините за предаване.

Големият брой случаи е благодарение на факта, че от началото на май е обърнато внимание на властите и се правят повече изследвания", заяви той.

"Рискът за българите е много нисък. Трябва да се засили граничният контрол. Доказа се, че случаите са от много близък контакт, главно при мъже", уточни той.

"Симптомите са повишаване на температурата, болки в гърба мускулите, главоболие и поява на обрив. Първите мехурчета, които се появяват, са по лицето, след това по цялото тяло – най много по ръцете, по краката. Инкубационният период е около 7 до 14 дни, но карантината е 21 дена, защото до тогава има риск от обрив. Освен във Великобритания са докладвани случаи и в САЩ, Австралия, Канада и по няколко случая в Испания и Португалия", отчете още той.

"Това са кокси вируси, от тази група е и едрата шарка. Хората, които имат маймунска едра шарка, са млади – до 40 годишна възраст", каза още проф. Кантарджиев.

От своя страна на доц. Атанас Мангъров заяви, че у нас няма регистрирани случаи на маймунска шарка.

"Може и да стигне до България. Това е заболяване, което съществува от край време в Централна и Западна Африка. Казва се маймунска шарка не защото ходи по маймуните. Този вирус е установен през 1958 при лабораторни маймуни. Това заболяване засяга дребни бозайници", уточни той.

"Опасността да ни се случи нещо лошо от това заболяване е минимална. Предаването става чрез биологични течности – въздушно-капков път, фекалии, кръв. Трябва да се спазва лична хигиена и да не влизаме в близък контакт един с друг", предупреди той.

"Да се заразим от маймунска шарка е като да ни се падне джакпот от тотото. Това са 90 случаи в цяла Европа. Учудващо е, че при всички тези мерки, които се взимаха – дистанция, дезинфекция, затваряне и изведнъж маймунска шарка", коментира доц. Мангъров.

"Ако някои има температура и други симптоми, може да се тества, но няма да умрем от маймунска шарка. Това заболяване протича леко и шансът човек да загине от него е минимален", каза той.

"Има два варианта, единият е централноафрикански, който протича по-тежко и западноафрикански, за който казват, че протича по-леко", уточни той.