Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести - проф. Тодор Кантарджиев, коментира в студиото на "България сутрин" Плана за действие при нова вълна от Ковид-19, който бе представен вчера от здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

"Цялата общественост го чакаше, имаше много нови и хубави неща. Такъв план има още от юни 2020 г., беше внесен в Народното събрание. Това, което сега беше представено като ново, всъщност не е ново. Новите неща са малко спорни. 

Първото е, че ще има чисти стаи в болниците, където един медицински персонал ще се грижи за ковид болните и за другите болни, което не е обосновано. Не са изяснени някои въпроси с гражданските права и дискриминацията.

Теми като затваряне, изискване на сертификати... Именно колективът, който представи този план, беше сред най-върлите критици на затварянето. Много ме притеснява граничният контрол", заяви епидемиологът. 

"Министърът си позволи да каже, че едва ли не благодарение на него се прави секвениране и дори го обърка със секвестиране. Доста е критикувал моята квалификация, аз му прощавам, нека Господ да му прости. Опита се да каже, че НЦЗПБ досега хаотично е секвенирал.

НЦЗПБ от 3 години се готви за целогеномно секвениране. Закупили сме най-модерните апарати, подготвили сме хора", каза още проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази надежда да сме като Полша и Франция и да не ни засегне много Делта вариантът. Защото с тези мерки - да се допуска занижен контрол на границата на хората със сертификати, не са хубави тези неща, отбеляза консултантът по ваксинационния процес към Столичната община.

"Освободен съм от около месец и нямам точни данни за ваксините, но за да дариш на други държави, това е продължителна процедура с някои рискове. Грехота е, когато наши братя искат ваксините, те да не се оползотворят. Досега Щабът по ваксинация работи идеално. Общественият съвет е много хубав, но защо беше забравено да бъде поканена Българската православна църква?!

Ние сме единствената държава, която не затвори храмовете заради Ковид-19 и не допусна заразяване в църквите. Учудва ме, че сега Църквата е игнорирана. Може би защото свърши добра работа, това е стилът на Министерството на здравеопазването", каза още гостът в студиото.

Ако през 2020 г. бяхме допуснали по няколко хиляди болни на ден, щеше да има колапс на здравната система, убеден е проф. Кантарджиев. И изтъкна че навременните мерки дават резултат.

Ако напълниш болниците и започнеш мерките, ефектът им идва 2-3 седмици след въвеждането, отбеляза той. По думите му народът трябва да си почине от напрежението и да използва топлото време. "Моля ви, ваксинирайте се, това може да ни спаси!", настоя бившият шеф на НЦЗПБ.

"Колкото си по-болен и с хронични заболявания, толкова по-важно е да се ваксинираш. Който иска да си ваксинира децата над 12-годишна възраст, с ваксината на Pfizer може да ги ваксинира. Деца с белодробни заболявания, астма или диабет е много добре да се ваксинират", подчерта проф. Кантарджиев.

"Ваксинираните с повечето ваксини в нашата страна са защитени от Делта варианта. Излязоха становища за Pfizer и Moderna, че имунитетът е доживотен. Разбра се, че който е карал заболяването, има имунитет дълги години. Pfizer и Moderna защитават от индийския вариант", посочи още епидемиологът.

Проф. Кантарджиев определи като дискриминационна предвидената мярка до детските градини да не се допускат деца на неваксинирани родители. "За два месеца представят неща, които не са обмислени.

Вместо да надграждат това, което беше направено. Пуснаха се "зелени коридори" хората да се ваксинират. Първата мярка на Кацаров беше да спре коридорите. След един ден ги пусна. След това каза: Пускам ги, но приоритетно в тях ще се ваксинира еди кой си. Противоречиви мнения, създаващи недоверие в това, което досега се е правило", смята той.

"Ако не бяха ваксинирани първо лекарите и сестрите, при пролетната вълна тази година можеше да останем без доктори и сестри. 1/3 от лекарите са на моите години, а както се разбира от мнението на министъра - не ставаме", обясни проф. Кантарджиев.