От 7 месеца ме е освободил г-н Кацаров и не се занимавам с организация, не съм член на комитети и тези неща трябва да се обсъдят с РЗИ и министерството. 37% от софиянци са ваксинирани, което е похвално. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ. 

"Както ви е известно, вече има нов план на МС, където има промени. Става въпрос за региони, включващи няколко области, където се следят показателите, товарещи здравната система. В столицата 32% от интензивните легла са свободни. Предвиждат се мерки, но мисля, че ръководството на МС е диалогично и ще се изясни с браншовите организации", каза той. 

"София е проблемен, защото е голям град с голямо струпване и знаете, че всички области идват да пазаруват в софийските молове и магазини. Проблемите тук са много и се надявам, че тези, които са ваксинирани, ще прекарат по-леко заболяването", допълни проф. Кантарджиев. 

Той разкри, че в столичните болници се предвижда 10% увеличение на броя на интензивните легла. 

Проф. Кантарджиев каза, че се притеснява, че неваксинираните хора ще увеличат натиска върху болниците, но това ще стане ясно в следващите седмици. 

"Всички съветвам, особено тези с първа доза, в следващите две седмици да са внимателни да не се заразят. Трябва да са внимателни и на опашката, докато чакат да не се заразят. Хубаво е няколко дни човек да се пази", обясни той.

"За вчерашния ден половината от ваксините, които са сложени в цялата страна, са сложени в София. В София заразените са 2300 на 100 000 за последните дни. В следващите дни ще се увеличава броя на случаите, което не трябва да плаши хората, защото трябва да се гледа колко от тези заболели влизат в болница", заключи експертът. 

Той посъветва всеки, който се чувства болен, да не ходи на работа, а да се самоизолира.