"Пикът на грипната вълна в България премина. Все още обаче грип има. Боледуват по-малко хора, но в момента е периодът на усложненията на системните вирусни инфекции", това коментира вирусологът проф. Тодор Кантарджиев.

"Системната вирусна инфекция оставя след себе си два проблема. Първият - един-два месеца намален имунитет, вторият - усложненията на вирусните инфекции, които най-често са бактериални, при грипа и коронавируса", уточни той в сутрешния блок на Нова ТВ.

За нарушен имунитет проф. Кантарджиев препоръча разнообразно хранене, движение и прием на витамини.

"Витамин D е свързан с имунитета. Децата също могат да вземат витамини. Всичко това обаче трябва да става умерено или след консултация с лекар", каза още специалистът.

Професорът коментира и ситуацията в Турция и Сирия след тежките земетресения.

"Рискът е много голям, когато има лагер, където се събират хората, които загубиха жилищата си. Говорим за стотици хиляди. Ако не се осигури голямо количество вода на човек за денонощие, може да се очаква разпространение на инфекции", обяснява проф. Кантарджиев.

"Риск от епидемия от Турция няма, защото всичко ще бъде овладяно навреме. Мисля, че не трябва да се притесняваме и да помагаме с каквото можем", каза още вирусологът. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук