При всички случаи ние няма да останем изолирани. Новият щам ще влезе в България, ако вече не го е направил. Той все още няма широко разпространение, защото засега се наблюдава трайно намаление. Трябва да продължим да се пазим, за да не допуснем масово разпространение на този нов щам. 

Това заяви в телевизионно интервю професор Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

По думите ѝ, политиката на ваксиниране е такава, че с доставения брой дози да могат да се ваксинират два пъти определени брой хора, а не с дозите да се ваксинират хората само по един път. Това се дължи на това, че сроковете на доставка не са фиксирани и може да няма ваксини за второто поставяне на препарата." Вече ни е известно за забавяния на доставки. Разумното е доставеният брой дози да достигне за двукратно имунизиране на хората", подчерта професор Христова. 

Ваксината е създадена на базата на платформа за лечение на рак. 

Бионтех е фирма, създадена за имунотераприя. Специализирана във възможните приложения на РНК. Говорим за имунни терапия. РНК беше молекулата на годината, на 2020. Последната нобелова награда за Химия бе за приложение на молекулата на РНК. Тази компания е собственост на двама души с турски произход, натурализирани в Германия. Те казват, че дори в деня на сватбата са тичали в лаборатория и резултатите са видими, каза професор Христова. 

Говорейки относно коя ваксина е по-добра, професорката каза, че  конструкцията на Модерна е по-стабилна. "Големият проблем на РНК е как да може да се предпази имунната система на организма, за да може да си свърши работата. В това конструкцията на Модерна е по-стабилен", обясни тя. 

Коментирайки случая със смъртта на над 20 възрастни хора в Норвегия след поставянето на ваксината на Пфайзер, Христова каза следното:

"Това просто трябва да се проследят данните, до колко има връзка и от какво са починали. Хората почиват непрекъснато с или без връзка от ваксината. Вече са ваксинирани стотици хиляди, при които няма проблем". 

Що се отнася до руската ваксина Спутник V и тази на АстраЗенека, те също са доста модерни. Това са днк-ваксините. При тях се използва аденовирус, за да внесе гените, които са необходими за синтез на защитата. Има и по-стари ваксини. С протеини на шипчетата на вируса. 

Професорката коментира и новината, че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън възнамерява да ваксинира за отрицателно време 100 милиона американци и дали това няма ли да забави ваксините за Европа, включително и за българите. 

"Близо сме до одобрението на АстраЗенека. Колкото и да се бавят, една част все пак ще достигне до България. От АстраЗенека  се чакат 4.5 милиона дози. От Пфайзер и Модерна общо са договорени 4.5 дози. Максимум до месец ваксината на АстраЗенека ще получи одобрение", каза Ива Христова. 

По думите ѝ, към момента е трудно да се даде прогноза за развоя на ситуацията с епидемията у нас.

"До края на зимата е трудно да се прогнозира какво ще стане с коронавиуса. Не сме сигурни с каква скорост ще върви ваксинацията и с каква скорост ще се разпространи новата му мутация. В един оптимистичен вариант ниските нива на разпространение ще продължат още едно известно време. Новият вариант с тази мутация от Южна Англия, дава 70% по-добро разпространени, а не в пъти", каза проф. Христова. 

Тя съобщи, че все още не се е ваксинирала, като се надява, че това ще стане през идната седмица.