Известната катедрала в Солсбъри се превърна в център за ваксинации срещу коронавирус, предава Нова тв.

Британците, които получават своята доза в историческия храм, слушаха на големия орган произведения на Бах и Хендел. Великобритания се бори с много високи нива на заразяване.

Само вчера имаше 1300 починали. Правителството се опитва до 15-и февруари да ваксинира всички в четири приоритетни групи - хората над 70-годишна възраст, хронично болните, медиците и социалните работници.

За да успеят, ще трябва да поставят по 2 милиона ваксини на седмица. "Доволен съм, че ме ваксинираха. Особено на това чудесно място. Много ваксини са ми били през годините, особено като бях във военната авиация.

Помня, че две от ваксините в Египет ме събориха. Цялата ми ръка отече и бях много болен. А с тази мислех че не сме започнали и лекаря каза, че е готово", казва 95-годишният жител на Солсбъри Луи Годуин.

"Всеки ден, в продължение на 800 години, в този храм сме се молили по два пъти дневно за здравето на нациата, града и неговите общности. За нас е истински дар, да имаме възможността да изиграем такава положителна роля в извънредната ситуация", казва дяконът Ник Пападопулос.