Следим със загриженост всички цифри за заразените с коронавирус, които се публикуват на информационния портал. Към момента не се налага промяна в мерките, които действат на територията на България.

Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, предаде novini.bg.

Системата е обезпечена и с достатъчно легла, и с достатъчно медици. За последните дни от цифрите, които наблюдаваме, заетостта на болничните легла е увеличена с около 1% - от 10% на 11%, а в интензивните отделения  - от 4% е на 4,8%.

Тези числа към момента ни дават  сигурност да не променяме мерките в България, заяви Ангелов.

Попитан колко средства ще са необходими в бюджета за здравеопазване за 2021 година, за да се подготвят лечебните заведения за втората вълна на коронавирусната епидемия, здравният министър поясни, че и в момента се водят разговори с Министерството на финансите по въпроса.

Търсим устойчивост на всички онези увеличения на трудовите възнаграждения на служителите, които бяха на първа линия, и тя ще бъде осигурена.

Също така ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс за спешните отделения, отделенията за психично болни пациенти, отделенията за лечение на пациенти с неспецифични и специфични белодробни заболявания, отделенията за пациенти с коронавирусна инфекция. Допълнителен финансов ресурс ще бъде разпределен към общинските болници със същия ръст, какъвто беше регламентиран от 1 август тази година. 

Преговорите продължават и когато сме готови с окончателната макрорамка, ще разкажем всичко в подробности, заяви Костадин Ангелов.

Той съобщи, че медиците на първа линия в борбата с коронавируса ще продължат да получават бонуси, докато има извънредна епидемична обстановка.