Промените са големи в сравнение с вчерашния ден. Вече има групи от трудови колективи, на които се дава възможност да не ходят с маски на лицето по време на работа. Това заяви пред bTV проф. Мира Кожухарова, коментирайки новата заповед за отпадане на носенето на маски в работни колективи.

Като пример тя даде кварталните магазинчета, чиито персонал е ваксиниран или е преболедувал COVID-19. Тя поясни, че в заповедта става въпрос за две опции - ваксинирани лица и такива които са преболедувал COVID-19.

Потребителите обаче ще бъдат задължение да носят предпазни маски. „Генералната цел е да се върнем към нормалния живот и да няма нужда от тези ограничения. Тази заповед е първа крачка към нормализиране на живота“, каза проф. Кожухарова.

„Хората трябва да продължат да се ваксинират. Тогава могат все повече мерки да отпаднат“, категорична беше тя.

Очакват се следващи стъпки като разширяване на колективите, когато голям процент от хората са ваксинирани или преболедували.

„Важно е да има предупреждение, че тази инфекция демонстрира сезонност. Ние се стряскаме и решаваме да се ваксинираме септември и октомври. Съветвам хората да се ваксинират сега и на открито, даже да не влизат в лечебно заведение“.

Тя прогнозира, че ще има нова вълна на COVID-19: „Вълна ще има. Колко ще е висока и колко ще ни струва, зависи от нас. Не можем да спрем вируса тотално ,но можем да намалим жертвите на този вирус. Това става само с ваксина“, каза Кожухарова.

По думите ѝ е постижимо до есента да постигнем колективен имунитет.