В момента COVID положението е добро. Преминахме пролетната вълна. Друго обаче ще е положението през есента. Това заяви пред БНТ епидемиологът и съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова.

"За по-малкото заразени помагат ваксинираните и преболедувалите. Ваксинацията е най-сигурното средство за профилактика", каза още тя. 

"Хората явно предпочитат да се разболеят, като разчитат, че ще го прекарат по-леко, вместо да се ваксинират", съобщи здравният експерт. 
"При последваща вълна на COVID рискът да се разболеят са неваксинираните и непреболедувалите вируса", припомни проф. Кожухарова. 

"Няма данни вариантът "Делта" на вируса да е по-опасен за деца. Вероятно този вариант ще започне да доминира през есента в европейските страни", каза епидемиологът. 

"Ваксинираните с две дози препарат срещу COVID-19 са защитени и от индийския вариант, хоспитализиране и тежко преболедуване", припомни проф. Кожухарова. 

"Преболедувалите и имунизираните не представляват риск от зараза, маските да отпаднат на малки места. На по-големите обществени места маските трябва да останат", разкри съветникът на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова.