При децата болестта минава много по-леко. Естествено, колкото е по-недоносено е бебето, толкова са по-големи пораженията върху белия дроб. Това заяви за Нова тв проф. Николай Младенов, ръководител на клиника по "Реанимация и интензивно лечение" в МБАЛ Токуда.

"Според д-р Масларска, която изрично помолих да сподели прочита си, във Великобритания от над 900 и няколко родилки само при 4% децата са били заразени с коронавирус. Има стандартно общоприето лечение. При децата болестта минава много по-леко. Естествено, колкото е по-недоносено е бебето, толкова са по-големи пораженията върху белия дроб", добави той.

"Имаме родилки с коронавирусна инфекция. Те преминават ковид-лечението и после се връщат към нормалния си живот. Другите - раждат и преминават курс на лечение в ковидната реанимация и после се връщат при децата си. Временно е отделянето на майката от детето", уточни проф. Младенов.

"Попринцип ковид реанимациите навсякъде са пълни. Всеки си структурира реанимацията. Ние сме решили да разделим ковид-отделението на две. Болницата преминава при режим с 200 легла. В едното отделение ще са най-тежко болните и тези, които се оперират, както и пациенти на диализа, които са критични", каза още той. 

"Това е сериозно заболяване", припомни медикът и посъветва хората да не се водят от нивото на не толкова висока смъртност.