В момента в България циркулира британският вариант на коронавируса. Това не са щамове, а варианти с минимални мутации. Това заяви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

"Най-обнадеждаващото е, че тук все още не се е появил южноафриканският вариант на коронавируса. Ваксините, за съжаление, нямат висока ефективност към него", заяви още тя в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Притеснителни данни за К-19 размаха в България

"Необходимо е да се продължи с интензивно ваксиниране. Виждаме резултатите от Израел, където няма смъртни случаи при ваксинирани, както и тежко протичащи случаи", допълни тя.

"Надяваме се, че заради технологията, по която се произвеждат ваксините, то те ще могат много бързо да бъдат актуализирани, за да станат ефективни и срещу южноафриканския щам на COVID-19", посочи проф. Петрова.

И допълни: "Pfizer и Moderna вече работят в тази насока. Европейската агенция по лекарствата обеща ваксините срещу новите варианти да бъдат разрешени в много кратки срокове, тъй като това ще бъде само актуализация на вече одобрената ваксина".

На въпрос дали ваксиниран може да стане преносител на вируса, тя отговори:  "Това все още се обсъжда и се разглежда. Счита се, че може, но учените нямат доказателства в никоя посока".

Проф. Петрова коментира и ваксината на AstraZeneca: "AstraZeneca e лесна за съхранение, затова има предимство, но с нея е добре да се ваксинират по-младите хора".

"Мерките, въведени у нас, към момента са достатъчни, стига да се спазват. Трябва да има широка кампания по ваксиниране", категорична е проф. Петрова.

"Всички ваксини осигуряват защита срещу британския щам. Прототипът на българската ваксина е готов, трябват ни средства, за да произведем повече дози за изпитания", заключи тя.