Индийският щам се характеризира с хрема, болки в гърлото и главоболие. Често се бърка с обикновен грип. Това заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова пред bTV.

"За съжаление, опасността е също толкова голяма за всички, които не са ваксинирани, защото състоянието се влошава без да се усетим. Профилът на населението, което се заразява, са по-млади хора и трябва да обърнем внимание на ваксинирането. Те залагат на това, че ще го изкарат и ще се разминат", допълни тя. 

"Най-вероятно лятото ще бъде спокойно и сега е времето да се ваксинираме. Сега е моментът всички да отидат. Според мен се забавихме доста, защото населението загуби интерес към ваксинирането. Ваксинираните са напълно безопасни.

Вече доста време се проточи тази пандемия. Смъртността у нас е двойно по-висока от другите европейски страни. В един момент в нашата страна съществуваше само едно заболяване, а ние имаме много проблеми в здравеопазването, натрупани в годините", каза още проф. Петрова.  

"Продължаваме да работим по българската ваксина с проф. Андрей Чорбанов. Очакваме всеки момент опитите с мишки в Шанхай. Нещата вървят по план", обясни тя. 

"За използване не можем да говорим, защото това може да осъществи само голяма компания. До тук говорим за научен проект, който се надяваме да бъде много успешен", заключи тя.