Този път различното е, че имаме един непознат вирус, който изненада света. И друг път сме се срещали коронавируси, но те бързо са изчезвали. затова не сме им обръщали сериозно внимание. Те не са достигали Европа, задържали са се предимно в Азия. Това каза проф. Христо Тасков в ефира на "България он ер". 

По думите му епидемията от коронавируса няма да си тръгне лесно. "Откровено казано, съдейки по другите коронавируси, смятам, че няма да е бързо и лесно да се направи ваксина. Очаквам скоро време да има някакво лекарство, а не ваксина. В момента всички учени безпрецедентно работят заедно, за да се направи ваксина. Затова смятам, че скоро ще имаме поне лекарство", каза професорът. 

Прoфесoрът коментира и хипотезата с изграждането на изкуствен имунитет срещу COVID-19. 

"Чрез изкуственото изграждане на колективен имунитет ние сме ги победили (редица болести). Това е най-големият успех на човечеството в борбата със заразните болести. Но сега е рано да говорим за колективен имунитет, защото сме в средата на епидемията. Наблюденията при предишните епидемии показват, че колективният имунитет е слаб и краткотраен. Ще бъде много хубаво, ако излезем с колективен имунитет от тази епидемия. 

Това, което е установено и при други коронавируси, че антителата нямат сигурно предпазно действие. В момента се търсят онези антитела, които имат защитно действие, но тези наблюдения все още не са завършили. Имунитетът тук ще бъде по-скоро клетъчен", обясни професор Тасков. 

За съжаление ваксината срещу БЦЖ няма да може да ни предпази, смята експертът. "Хората да не разчитат на тази ваксина срещу коронавируса. Тя пази от инфекции но в ранна кърмаческа, детска възраст. При възрастните тя няма такъв ефект", каза професорът. 

"Голямата ми надежда е, че този вирус не мутира и ще намерим част , която е обща за всички вируси. Многото мутации пречат за създаването на ваксина. Трябва най-напред да се види какъв тип имунитет е важен за този вирус. Ваксината изгражда имунологична памет за даден вирус", изрази надежда професор Тасков. 

Ако наблюдаваме как другите епидемии се ограничиха, да се надяваме, че ще се случи и при този. Трябва да се пазим много сериозно, заключи професор Тасков.