Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса в България. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 23 юли 2021 г.

Сутринта бях на интервю в БТВ. Видях, че има различни интерпретации на това което казах. Фиксирам тук каквото казах, защото ще дойде краят на август и някои пак ще ми сложат в устата думи, които не съм казал и ще тръгнат да ме громят.

Та какво казах. Говорих за сценария, при който доцент Кунчев и хората му се оправят с вируса през август месец, в смисъл, че успешно подрязват възникващите клъстери. Ако успеят да се справят нещата трябва да изглеждат така

дата                       максимален брой нови случаи на ден
03.08                     200
13.08                     400
23.08                     800
30.08                    1500

Забележете, максимален брой нови случаи. Което значи, че може и да са по-малко от това и тогава казах, че ако това се случи, доц. Кунчев трябва да се натовари със злато, колкото може да носи. Нали така.

Бях попитан, какво ще стане, ако доцент Кунчев не се справи. Отговорът беше: възможно е да стигнем 3000 нови случая на ден. Тоест, ако хората на доц. Кунчев успеят да се справят частично, ще сме под 3000 случая на ден.

Защо хората на доц. Кунчев може и да не се справят. Защото са ограничен брой и не могат да се борят с масов внос на вируса и множество клъстери. Затова призивът ми е: бъдете внимателни и така им помогнете да се справят. Тогава и август ше е относително спокоен. Няма защо да си причиняваме проблеми сами.

Добре, това казах. Не съм обсъждал никакви други числа, нали така.

Сега числата за деня. Базовото репродуктивно число днес е 0.992. Почти 1 е и полека ще трябва да свикваме, че стойността му ще се покачи над 1. Това означава, че обхвътът на заразата ще спре да се свива и ще започне да се разширява отнова. Логично е - по-агресивният делта вариант надви стария английски вариант на вируса и започва да действа необезпокоявано. Това, което е насреща му, са хората на Кунчев и Вие. Помогнете на хората на Кунчев да контролират клъстерите през август, за да нямаме големи проблеми през втората половина от месеца.

Стойностите на индикаторите за смяна на тренда все още са ниски. За страната индикаторът е около 15 пъти под критичната стойност. Има да извърви доста път, докато стигне до критичната стойност и Вие може да му попречите да стигне бързо там. Попречете му.

По морето ситуацията е относително спокойна. Не се очакват ексцесии до средата на август, тъй, че който заминава на почивка, приятна почивка. Само вечерно време не се ръчкайте по претъпкани заведения, барове и дискотеки. Бъдете внимателни и няма да имате проблеми.
Това е за днес. Желая лека работа, приятна почивка и нека вируса да ви заобикаля.