В момента няма основания за притеснения. Няма много бързо да излезем от това нещо. Доста отдавна казвам, че ще изкараме спокойно лятото,. Пък после каквото става. Зрителите да гледат Гърция. Те са с месец пред нас. Това заяви професор Николай Витанов в ефира на Нова тв. 

Бомба! Проф. Витанов разкри пред БЛИЦ неща, които България ще чуе за първи път


"В момента в Гърция пече, но още не е напечено. Който иска да ходи да почива, но в в август месец вече ще е напечено. Там се надига вълна, което не е изненада. Делта вариантът на вируса си действа отдавна, те го потискаха с мерки, но той успя да пробие", каза още Витанов. 

По думите му, българският прочит е малко по друг. "При нас Делта вариантът се опитва да пробие, но не успява. Така ще е още известно време. След това, когато три от четири фактора спрат да действат, четвъртият е ваксинацията, нещата ще тръгнат нагоре. Другите фактори са съпротивата на РЗИ, които потискат клъстърите, съпротивата на британския вариант, който отнема клиенти от Делтата, и намаляването на населението в големите градове заради летния сезон", обясни професорът. 

Той бе категоричен, че трябва да се внимава наесен. "За всяка държава разпространението е различно. Научната информация показва следното: делта вариантът се удвоява на 8 дни.

Като дойде това нещо в България, ще трябва да се събере статистика, за да се види как действа върху българския народ. Ако една седмица сме 1000, то без мерки на следващата седмица ще сме на 2000, на по-следващата на 4000 , а на следващата ще сме на рекорд", каза Витанов. 

Според математика, срещналите с вируса са към 1.5 милиона. "Някои обаче вече нямат защитни сили, защото са се срещнали с вируса много отдавна. Може да кажем, че в момента защита имат 1.2-1.3 , но към септември това число ще намалее, защото част от тях ще си изгубят защитата", поясни той. 

Смъртността вече е над 1%. В България нещата не стоят чак толкова зле с този вирус. Показват още, че здравната система се справи доста добре. Смъртността е между 1-2%, бе категоричен Витанов. 

Според него, в момента най-критично е във Варна и Бургас. Там нещата може хипотетично може да се влошат до 3 седмици. Засега обаче всичко е спокойно. "Лятото е спокойно, карайте си почивката", категоричен бе професорът.