Математикът проф. Николай Витанов написа поредния си анализ за обстановката с коронавируса у нас към 27-и октомври. И добавя мрачно, че починалите досега за октомври 2021 са 5.80 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.

Ето какво пише той:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 27 октомври 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.
Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Преди да почнем с текущата ситуация, да се върнем малко назад. Преди около два месеца, когато предсказвах вторичния пик на тази вълна и високата смъртност, хейтърите ревяха до небето. Тогава, в няколко интервюта ме попитаха, колко смятам, че ще е стойността броя регистрирани случаи в пика.

Официално не казах число - казах - Свят ще ви се завие от стойността. Неофициално казах число и то бе разнесено. Особено в средата на сражаващите се с вируса на първа линия. Един познат влезнал в болница (не заради Ковид) и лекуващият лекар, като разбрал, че ме познава, попитал, дали е вярно, че Витанов е казал 7000 - 7500 като пикова стойност за вторичния пик.

Моят познат (нищо не съм му казвал по въпроса) храбро отговорил: Аз вярвам на това, което е казал професор Витанов, защото то се случва. Е, приятелю, отлично си отговорил тогава. Почти сме на 7000. Но нищо не съм казал официално. Както се казва - нямате доказателства. Пък и дебело подчертава - говоря винаги за регистрираните случаи.

Следват картите.

Виждате картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Там ниво 4 преобладава - 21 области - 3/4 от областите са там. Тия, които не са там са Плевен и Кърджали, където бяха взети някакви мерки, Шумен, където имаме известно спазване на мерки и Търговище. Кърджали е на ниво 2.

Вчера областите на ниво 4 бяха 20. Значи има нов кандидат. Кой е той? Отговор - Бургас. Та, бургазлии, пазете се, спазвайте елемнтарните мерки, тоест стойте настрана от масови събирания и поддържайте лична хигиена, като достатъчно дълго си миете ръцете - поне 20 секунди. Толкоз.


Имайте наум, че някои от тия области, които не са на ниво 4, ще станат кандидати за това ниво в следващите дни. За да не плаша хората, няма да ги напиша кои са, но ще ги видите на картата.

Аз няма да ги пиша, но маже да се досетите като гледате прогназната карта за 14-дневната заболеваемост. Там областите, които са в по-светло червено са само 4. Издайническа работа за тези, които поразсъждават малко.

Картата на риска по нашата методология си стана такава, каквато трябва да е във времена на пик на вълната - изцяло виолетова. Ако се чудите какво гледаха началниците от НОЩ по време на предните вълни като карта на риска - ами това гледаха, което и вие - напълно виолетова карта. Знаеха, че нещата са много сериозни.


Смъртността - виждате ли сега, защо се зарекох през октомври да не пиша и едно число за прогноза на смъртността. Веднага щяха да ревнат хейтъри и други.

А числата от статистиката са такива

За смъртността (починали сългасно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация:

починали в края на септември 2021 - 20882
починали до днес - 23440
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 2558 (за 26 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 5.80 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.
Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Давам само числа, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви обещал. Пак подчертавам - нещата не са тъй елементарни, както изглеждат.


Днес базовото репродуктивно число е 1.369. Шести ден над 1.3. Натоварването на здравната система е значително. Броят на активните случаи ще расте бързо, ще се увеличават по-бързо и хоспитализациите и случаите за интензивни отделения. Тук да поддържам огъня - знаете ли кое е най-малкото шестцифрено число. Някои се сетиха, сетиха се и защо питам и кога евентуално ще ви го напиша това число.

Разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение. Гледам числата и се чудя какво да ви напиша. Никакво числа, но в Северозападна България ситуацията с дифузното разпространение никак не е добре. То не, че София-град е цъфнала и вързала. Това, което излиза от компютрите, не ми рисува оптимистичен край на октомври и оптимистично начало на ноември.

Какво да се прави в тази обстановка? Най-важното е да седите на достатъчна дистанция от другите. Ходете, където искате, правете, каквото искате, но стойте на дистанция. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително)

Пак пиша.

Спасяването на давещия се е в неговите ръце. Пазете се, пазете си скъпата биологична собственост, помнете, че тая пандемия ще свърши и ще ви трябват организми в добро състояние за живота след това.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека
вирусът да ви заобикаля.