Математикът проф. Николай Витанов, който по-рано днес пак показа опасен К-19 лист и разкри схемата на служебния здравен министър Стойчо Кацаров със зелените сертификати, сега даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 22 октомври 2021 г.

"Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Текущата ситуация се влошава. Както и очаквахме, влизаме в периода на октомврийските пикови стойности на вторичния пик на вълната.

Човек да не каже някое число па телевизията. Днес казах, че в плана на Министерството на здравеопазването пише, че при над 500 на 100 000 14-дневна заболеваемост и над 9000 пациенти в болницата трябва да се наложи локдаун СЪГЛАСНО ТОЗИ ПЛАН, не съгласно Витанов.

Питаха ме, кога може да стигнем 9000 човека в болниците. Отговорих - до 10 дни, АКО НЕ СЕ ПРОМЕНИ ПРАКТИКАТА ПО ВЛИЗАНЕ И ИЗЛИЗАНЕ ОТ БОЛНИЦАТА. Не съм казвал, че броя регистрирани случаи ще стигне 9000. Не съм казвал, че трябва да се наложи локзаун, ако този брой стигне 9000.

Добре, написах го тук, за да е ясно. Не съм казал никакви числа. 9000 е от плана на Министерството на здравеопазването.
Сега картите.

Виждате картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Там ниво 4 преобладава. Днес новите кандидати са Силистра и Разград. В тези две области разпространението вече е дифузно и е добре, хората да се пазят. Иначе областите на ниво 4 са 3/4 от областите в страната - виждате ги на картата. Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост също потвърждава картинката на ситуацията. Приближаваме се към максималното разгаряне на пожара. На картата на риска само Кърджали е в червено. Типична карта за околопикова ситуация на вълната.

Смъртността ви е ясна. Мъката продължава.

А числата са такива
За смъртността (починали съгласно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация:

починали в края на септември 2021 - 20882
починали до днес - 22839
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 1957 (за 21 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 4.43 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.

Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Давам само числа, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви обещал.

Ама защо съм сравнявал октомври тази година с октомври миналата, ама това, ама онова. Писах вече, коментар ще направя на края на месеца. Изследвам ефекта от разяждащото действие на анти-ковид и анти-ваксърските теории върху населението. Добър индикатор за това е смъртността. Търся отговор на простичкия въпрос - защо тая вълна не е смазана, след като има ваксини.

Въпросът е простичък, но отговорът не е тривиален.

А развитието на ваксинационния процес е твърде интересно от математическа гледна точка. Поне за мене.

Днес базовото репродуктивно число е 1.390. Втори ден над 1.3.

Започва засилено натоварване на здравната система. Броят на активните случаи ще расте бързо, ще се увеличават по-бързо и хоспитализациите и случаите за интензивни отделения.

Разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение.

А вие си гледайте интереса и изгодата. В настоящата ситуация най-изгодно е човек да си пази тялото от вирусна повреда. Пазете си биологичното собственост, докато пикът на вълната и самата вълна отминат. Друго си е след това да сте живи и здрави и да си живеете живота. Каквото щете правете, само си знайте изгодата и се пазете. До края на другата седмица 2% от населението ще се срещнат с вируса (това е заедно с безсимптомните да не вземе някой пак да смята накриво какво бил казал Витанов). Пожелавам ви да не сте от тях или ако сте, да го изкарате безсимптомно.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.