Математикът на закрития Оперативен щаб проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 03 август 2021 г. По думите му обстановката се развива според очакванията.

"Вълната се надига и това не е никаква изненада за вас, които четете тези сводки. Две карти за текущото положение. Най-напред, картата, показваща ситуацията с налагане на нови мерки.

Виждате, че все още там нещата са зелени, тоест налагане на нови мерки до края наседмицата не се очаква.


Другата карта е тази на риска - хайде, като съм я почнал, тая седмица нея ще ви показвам. Виждате, че има едно изменение в сравнение с вчера - София-град влезе в жълтата зона. Очаквано е това - като се надигне нова вълна, големите градове бързо са засегнати. Ловеч се е устремил към жълтата зона и с много голяма вероятност, утре ще е там.


Това е положението.

Ако сте в област в жълта зона не се притеснявайте, но внимавайте - спазвайте елементарните мерки, каквито са останали и не се задържайте много на места, където има много хора.

Стойността на базовото репродуктивно число днес не е весела - 1.254. Това наближава 1.3. Очаква се разширяване на обхвата на заразата. И от това не сте изненадани, а хората на първа линия знаят за какво да се готвят - казах им с половин уста прогнозата за сценария, който никога не се обявява публично.

Индексите за смяна на тренда вървят бавно нагоре. Стойностите още са ниски, но не са каквито бяха преди две седмици. Но, до средата на месеца не се очаква рязка увеличаване на проблемите, тъй, че, вършете си работата и си почивайте спокойно.

Проф. Кантарджиев с 1 много лоша новина за К-19 у нас, но и с 1 чудесна

Просто спазвайте елементарните мерки и не се задържайте по места, където се събират много хора. Пак ме питат и пак казвам - на ресторант може да ходите, ако си намерите място в градината на ресторанта, още по-добре.

Иначе, ден номер 3, откакто преотстъпих на хейтърите направата на дългосрочните прогнози. Не съм видял да е излязъл някой хейтър с името си и да ги прави. Ако вие забележите такъв, пишете.

Тези, които правят прогнози и не са хейтъри, не се броят. Никога не съм казал нещо против нито един от тях.

Та, хейтърите, хейтърите, те да видим какво могат, че много им знаят устата, скрити зад анонимността. Хайде, излизайте от анонимност, народът чака прогнозите ви за септември и октомври. Какво ще става тогава?

Нали беше фасулска работа, хвърляне на боб, гледане в тавана и смучене на пръсти. Хайде, де, давайте да видим.

На всички желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.