Около половината от ваксините поставен вчера, са поставени в Столична община. Много е важно да бъдем ваксинирани - само тогава няма да се плашим от това, което предстои. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

"Спокойният месец вече отмина. Имаме 20 дни докато броя на заразените се вдигне много отново. Моля, следващите дни хората да се ваксинират. През есента ваксинирането ще бъде рисково заради струпването на хора", категоричен е той.

"Ритмично ще бъдат доставяни ваксини, дори подписахме договор за идните години, ако нещо стане.", обясни медикът.

"Сегашните циркулиращи щамове не изискват нови ваксини, ако все пак се появят нови щамове имаме договор с Пфайзер през 2022 година да получим нови ваксини, съобразени с новите щамове.", разясни проф. Кантарджиев.

"Смятам, че е добре да ползваме опита на Германия. В момента нищо не се прави за организацията на болничната помощ. Преди около месец имаше заседание на оперативния щаб, по отношение кадрово болниците в Столична община са готови", каза той.

"Целият свят очаква лекарство тип - хапче, което се очаква да се появи в началото на идната година. Него всеки човек ще може да го има вкъщи и ще блокира изцяло заразата , ако се приеме още в първите дни, когато човек се почувства зле", уточни експертът.