Математикът проф. Николай Витанов анализира ситуацията с развитието на пандемията от коронавируса у нас. Той направи и кратък коментар, в който посочи, че вече ще смята "индекс на позора". "Нечувано е да се опитваш да изкарваш виновни тези, които са предупредили за идващата висока смъртност и са били публично оплюти с голям размах", посочва той. Ето какво още написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 04 юни 2021 г.

Обстановката е спокойна. Базовото репродуктивно число днес е 0.710. Краят на седмицата се очертава да е спокоен, броят на активните случаи ще намалее. Посока - нодолу към 15 000. Намалението ще се забавя - движим се към точката на шарана.

Индикаторите за смяна на тренда имат много ниски стойности. Този за страната е близо 9 пъти под критичната стойност за старт на дифузно разпространение на вируса. Не се забелязват да действат нови варианти на вируса на територията на страната, очакванията са до края на седмицата да е спокойно и в това отношение.

Вчера имаше повишение на смъртността и това е, което ние наричаме outlier в анализа на времеви редове. Тук кратък коментар. Само Господ може да отчете всички фактори за всичко. Ние, смъртните не можем, затова в моделите (в моите, някой друг може да се мисли за Господ и че неговите отчитат всичко) се отчитат само най-важните фактори. Остават обаче по-малко влиятелни фактори, които си действат и действието им се натрупва.

Когато натрупването стане достатъчно (при Хегел това се нарича преминаване на количествените измининия в качествени, при Маркс е същото) то успява временно да пробие хомеостазата на сможната система и се получава по-голямо отклонение, наречено outlier. Появява се образно казано, светкавица, която разрежда напрежението и така до следващия такъв случай.

Поради горното, не очакваме това да се повтори днес, тъй че броят на починалите днес се очаква да е двадесетина, утре - десетина, а в неделя - под 10. Ако вземе да стане устойчиво това повищение, значи действа нов фактор (например явил се е вариант на вируса с повишена смъртност). Тогава Шаровците ще почнат да лаят и включваме този фактор в моделите.

Понеже много се приказва как щабът бил плашел хората, от днес започвам да смятам нов индекс - индексът на пfpf,d. В знаменателя на този индекс стой броят на смъртните случаи на 01.06.2020, - 144. Тогава горе долу беше дадено предупреждението, че смъртността ще скочи, ако се промени обхватът на мерките. В числителя на индекса е броят на смъртните случаи до съответния ден. Днес са 17792.

Стойността на индекса на позора е
S = 17792/144 = 123.55

Тоест, откакто бе отправено предупреждението, броят на смъртните случаи е скочил 123.55 пъти. Ще кажете - за кого е позорът. За тези, които ореваха Вселената, когато ген. Мугафчийски каза нещо на Бенатова.

Това число тежи на тяхната съвест. Ако имат такава. Нечувано е да пращаш собствения си народ на смърт. Нечувано е да се опитваш да изкарваш виновни тези, които са предупредили за идващата висока смъртност и са били публично оплюти с голям размах.