Производителят на едното най-популярните противовъзпалителни средства Нурофен – Reckitt Benckiser (RB), излезе с позиция по повод твърдението на френския здравен министър Оливие Веран, че има съмнения относно негативното му влияние върху пациенти с коронавирус.

От компанията заявяват, че не разполагат с подобни данни и доказателства, а за тях водеща е безопасността на потребителите и затова ще следят за всяка допълнителна информация относно безопасната му употреба.

„Reckitt Benckiser (RB), производител на Nurofen, е запознат със скорошните публикации в социалните медии във Франция, повдигащи опасения относно употребата на стероидни и нестероидни противовъзпалителни (НСПВС) продукти, включително ибупрофен, за облекчаване на симптомите на COVID-19. Безопасността на потребителите е наш водещ приоритет.

Ибупрофен е утвърдено лекарство, което се използва безопасно от много години като средство за облекчаване на болка и понижаване на висока температура. Нашите продукти с ибупрофен се използват ефективно от милиони потребители на 40 пазара и се предлагат като лекарства без рецепта повече от 30 години. Всички лекарства са строго регулирани, за да се гарантира, че отговарят на изискванията на местните здравни власти“, пишат до медиите от фирмата.

Те припомнят, че адекватната употреба на ибупрофен и парацетамол все още се препоръчва от повечето европейски здравни органи като част от симптоматичното лечение на COVID-19.

„Reckitt Benckiser не е запознат с доказателства, че ибупрофенът влияе неблагоприятно на пациенти, страдащи от инфекция COVID-19“, категорични са от компанията.

„Като отговорна, водена от научни съображения организация, ние, както винаги, ще следим всички твърдения, като работим с регулаторните органи, за да ги оценяваме в съответствие с установените процедури за фармакологична бдителност.

Ние ще съобщаваме всяка допълнителна информация или насоки, необходими за безопасното използване на НСПВС продукти след всяка такава оценка. Както при всяко лекарство, ние напомняме на потребителите и техните близки внимателно да четат и следват инструкциите, предоставени на опаковката и в листовката с информация за пациента.“, завършва позицията на производителя на Нурофен.